Vali Altıparmak, Bakan Eker ile birlikte Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı binasının açılış törenine de katıldı. Burada konuşan Bakan Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin Türkiye'nin tarım sektörünün gelişmesine, tarımsal üretimde verimliliğin, kalitesinin artmasında etkili bir kuruluş olduğunu söyledi.

        Kumluca'nın sebze ihracatının 85 milyon dolar, domates ihracatının ise 36 milyon dolar olduğunu anlatan Bakan Eker, bu rakamların ciddi bir potansiyeli oluşturduğunu belirtti.

        Türkiye'de 10 yıl önce 7 milyon civarında çiftçi çalıştığını dile getiren Bakan Eker, "7 milyon çiftçi bir yıl boyunca çalışıyordu ve karşılığında aldığı 23 milyar dolarlık tarım hâsılatıydı. Türkiye, dünyanın 11'inci ülkesiydi, Avrupa'da 4'üncüydü. Yine aynı araziyi işliyoruz, yaklaşık 6,5 milyon insan çalışıyor. Aynı arazide bugün 62 milyar dolarlık hâsılat gerçekleşti. Türkiye, 23 milyar dolarlık tarım üretiminden, 62 milyar dolarlık tarım üretimine çıktı" diye konuştu.

        Bu başarıya teşviklerle, verimliği artırarak, teknolojiyi geliştirerek ulaştıklarını söyleyen Eker, zaman zaman sıkıntılar yaşandığını, bu sıkıntıların da tabiat şartlarından kaynaklandığını ifade etti.

        Çiftçilerin her zaman desteklenmesi gerektiğine ve çiftçiye en fazla desteğin son 10 yıl içinde verildiğine işaret eden Eker, "Biz devraldığımızda çiftçiye verilen destek 1 milyar 800 milyon liraydı, 2012 yılında bu rakam 7,5 milyar liraya çıktı, 2013 yılının bütçesinde çiftçiye ayrılan destek miktarı ise 9 milyar lira" dedi.

        Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, bugün itibarıyla Türkiye genelinde 400 civarın odanın kendi binasında hizmet verdiğini söyledi.

        Sivil toplum örgütü olarak, mensuplarından sağladıkları tüm gelirlerin yerinde ve doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Hedefimiz çok büyük ve burada anahtar kelime verimliliktir. Eğer elimizdeki imkânları verimli kullanamazsak, yaptığımız bütün işler boşa gider. Dünyadaki rakiplerimizle yarışmamış için çiftçilerimizi, kadınlarımızı eğitmeliyiz, herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır" diye konuştu.

        Vali Altıparmak açılış sonrası Kumluca’da incelemelerine devam ederek esnaf ziyaretlerinde bulundu.