Kumluca'da sosyal medya üzerinden terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan 3 zanlıdan 2'si tahkikat evrakları ile birlikte adliyeye sevkedildi.

Kumluca Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından sosyal paylaşım sitelerinde terör örgütü propagandası yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan zanlılar 26 yaşındaki M.E.K ve 21 yaşındaki eşi F.K işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan uzmanlar;
Türk Ceza Kanunu madde 125’de; “İşlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse, bu nedenle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması hâlinde, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” denilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu’nda olduğu gibi burada da konusu suç teşkil eden içeriğin paylaşılması kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlikeyi ortaya çıkarmaktadır. Nitekim suçu ve suçluyu övme suçunda kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması pek muhtemeldir.

Ancak belirtmek gerekir ki, Suçu ve Suçluyu Övme Suçu bakımından konusu suç teşkil eden içeriğin beğenilmesi (like, fav vs.) kanaatimce suç teşkil etmektedir. Zira söz konusu içeriğin beğenilmesi aynı zamanda suçu ve suçluyu övme fiilini teşkil etmektedir.

Sosyal medyada yapılan kontrolsüz paylaşımlar ve beğeniler hukuki açıdan birçok sorun teşkil edebilmekte ve farklı suçlara vücut verebilmektedir. Dolayısıyla sosyal medyada paylaşım yaparken özellikle dikkat edilmeli, gerçekliği güvenilir kaynaklardan teyit edilmeyen içeriklere itibar edilmemelidir. Nasıl olsa kontrol mekanizması yok diyerek her türlü içeriği sosyal medya hesaplarımızda paylaşmamalıyız. Zira bir insanı öldürmek nasıl suç teşkil ediyorsa, konusu suç teşkil eden bir içeriğin sosyal medyada paylaşılması da aynı şekilde suç teşkil etmektedir.