Ziyarette konuşan Akdeniz Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Kumluca’da gerçekleştirilmekte olan Tarım ve Seracılık Festivalinin ana temasının yörüklük ve yörük kültürünün tanıtımı, gelecek nesillere aktarılması olduğunu, bu konuda da geleneksel hale gelen festivalin yörük kültürünün yaşatılmasında önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Kendisinin de bu kültürün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılmasıyla ilgili çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Çevik, “Antalya’mızda kadın müzesi adı altına güzel bir müze oluşturduk. Burada yörük gelini figürlerini, yaşamını anlatan eşyalar kullandık. Bu müzemizin sizin düzenlediğiniz festivalin de konseptine uygun olduğunu düşünerek festivaliniz süresince burada açılmasını, halka tanıtılmasını arzuluyoruz. Böylece geçmiş kültümüzü, örf adetlerimizi, öz benliğimizi genç nesillerimizin de tanıma fırsatı olacak” dedi.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen de, her türlü sosyal, kültürel ve tarihi mirasın tanıtılması, gelecek nesillere aktarılması konusunda vakıf olarak destek verdiklerini, bu konuda Prof. Dr. Nevzat Çevik küratörlüğünde gerçekleştirilen yörük gelini müzesinin de, yörük kültürü ve yaşamının tanıtılmasına büyük katkı sağladığını belirtti.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, yıllar önce Tarım ve Seracılık Festivali düzenlemeye karar verdiklerinde amaçlarının insanları, sosyal, kültürel ve tarihi geçmişi yaşatarak hayatlarında güzel bir anı oluşturmak, böylelikle de genç nesillerin öz geçmişlerini unutmamalarını  sağlamak olduğunu söyledi.

Aradan geçen 17 yıl sonra amaçlarını başardıklarını ifade eden Çetinkaya, “Bugün festivalimizi yapacağız dediğimizde, halkımız festivali sahiplenerek, bende ne yapabilirim diye koşturuyor. Burada bizim amacımız kendi öz benliğimizi festival havası içerisinde yaşamak ve yaşatmak. Bu konuda sizlerin de festivalimiz etkinliklerine destek verecek olmanız bizleri onurlandırır, halkımıza da farklı bir görsellik sunmuş oluruz. Şimdiden halkımızı yörük gelini müzemize bekliyor, sizlere de yapacağınız katkılardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.