Kumluca’da yaşayan emekli muhasebeci Turgut Eken, 4,5 yıllık bir çalışmanın ardından, “Medreseden Fakülteye Kumluca eğitim ve okullar  tarihi 1914-2014” yılları arasında ilçede yaşanan eğitim tarihini bir kitapta topladı.

2 bin adet baskıyla piyasaya çıkan kitabını tanıtan ve Kumluca Belediye Başkanını ziyaret eden Eken, kitap çalışması sayesinde Kumluca’nın eğitim tarihi ve eğitimde yaşanan bir çok önemli olaya şahit olduğunu söyledi.

Bu olaylar arasında en dikkat çekenin 1962 yılında ilçe Kaymakamının çay ve kahve satışlarına yedi ay süreyle beş kuruşluk eğitim yardım zammı yapılması ve sonucunda toplanan 4 bin 200 lira ile Kumluca Ortaokulunun temelinin atıldığını ifade eden Eken, “Kitapta bunun gibi bir çok önemli olaylar yer alıyor. İlçede 1914 yılında bu yana eğitim veren medreseler, okullar, eğitmenler, öğretmenler yer alıyor. Yine ilçemizdeki okullarda okuyarak bugün akademik kariyere sahip yaklaşık 20 kişinin hayatı bu kitapta. Bunun dışında son yıllarda ilçemizde eğitim alanında yaşanan gelişmeler ve son olarak ilçemize açılan Sağlık Bilimleri Fakültesi ve bu konuda yürütülen çalışmaları ele aldık” dedi.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Eken, kitabın Kumluca Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği yayını olduğunu, kitabın satışıyla ilgili elde edilecek gelirin de yine Kumluca’nın tanıtımına kullanılacağını bildirdi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, ilçenin yüz yıllık eğitim tarihinde yaşanan gelişmeleri, 4,5 yıl süreyle araştırarak kitapta toplayan yazar Turgut Eken’e güzel çalışmasından dolayı teşekkür etti.

“Medreseden Fakülteye Kumluca eğitim ve okullar  tarihi 1914-2014” adlı kitabın geçmiş yıllara ve gelecek yıllara dönük kaynak olacağını kaydeden Çetinkaya, “Herşey gelir geçer ama yazı kalıcıdır. Bu kitap sayesinde ilçemizin yüz yıllık eğitim tarihi kayıt altına alınmış oldu. Bugün kitap geçmiş yüz yılı görmek adına ne kadar değerliyse, gelecek her yılda değer bir kat daha artacaktır. Ben bu güzel çalışmasından dolayı Turgut Eken abimize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından, emekli muhasebeci Turgut Eken, imzaladığı bir kitabını Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’ya hediye etti.