Kumluca’da kurulması çalışmaları devam eden Gıda, İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) mülkiyet sorununu görüşmek üzere, mülk sahipleriyle toplantı gerçekleştirildi.

Kumluca’da kuruluş çalışmaları devam eden Gıda, İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arazisindeki mülkiyet sorunun çözümü için Kumluca Belediyesi’nde Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat H. Günay ve bazı mülk sahiplerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, kurulması planlanan Gıda, İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde sadece gıda ürünlerinin işlenebileceğini, bu anlamda OSB’nin Kumluca’da başta tarım ürünleri olmak üzere her türlü gıda ürünlerinin değerine artı değer katacağını söyledi.

OSB’nin yaklaşık 250 dekar bir arazi üzerine kurulmasının planlandığını ifade eden Çetinkaya, bu arazi üzerinin bir bölümünün vatandaşlara ait olduğunu ve bu arazileri vatandaşların rızasıyla OSB’ye verilmesini, aksi takdirde hukuki sürecin hem arazi sahiplerine, hem kurulacak OSB’ye hem de bölge ekonomisine olumsuz katkı sağlayacağını belirtti.

Çetinkaya şunları söyledi:

“Buraya yapılacak Gıda, İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ilçemize, ülkemize her anlamda artı değerler sağlayacaktır. Tabi burada sizlerin arazileriniz var, bu arazilerden beklentiniz var. Bu konuyu karşılıklı konuşarak bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. OSB’nin kurulacağı arazi kolay bir arazi değil, burada büyük masraflar yapılacak. Sizler bu konudaki düşüncelerinizi söyleyeceksiniz, bu tarafta OSB müteşebbis heyeti düşüncelerini söyleyecek, karşılıklı bir ortak yol bularak sizlere, ilçemize, ülkemize hayırlı olan bir işi yapacağımızı ümit ediyorum.”

OSB’nin bölgenin ekonomik değerini arttıracağına da dikkat çeken Çetinkaya, mülk sahipleriyle anlaşma olmaması durumunda belirlenecek yol haritasına göre ya OSB için başka bir yer arayışı içine girileceğini, yada arazilerin mahkeme kararına göre istimlak bedelleri ödenerek kamulaştırılabileceğini bildirdi.

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat H. Günay da, arazilerin makul bir rayiç bedeli olduğunu, bu bedel üzerinde anlaşılması durumunda biran önce çalışmalara başlanılacağını, aksi takdirde kaybedilen zamanın hem mülk sahipleri açısından hem de OSB açısından ekonomik zarar olduğunu söyledi.

Geçmişte OSB arazileri için farklı söylemlerde bulunulduğunu, bunun hiçbir zaman gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Günay, “Eğer burada sizlerle makul bir bedelde anlaşabilirsek, biran önce çalışmalara başlamak istiyoruz. Burada sizler bu arazilerinizi fayiş fiyata satma beklentisi içine girerseniz bu durum sizin aleyhinize olacaktır. Çünkü hiç kimse bir ürünü değerinden fazla fiyata almak istemez. Karşılıklı anlaşarak, konuşarak ortak noktada buluşup bir çözüm olursa, bundan hepimiz karlı çıkarız” dedi.

OSB’nin kurulacağı alanda arazileri olan vatandaşlarda geçmiş yıllarda kendileri için farklı sözler verildiğini, ancak yönetimin değişmesiyle de durumun değiştiğini söylediler. Arazilerin kendilerinin geçim kaynakları olduğunu belirten mülk sahipleri, arazileri için verilecek fiyatın kendilerinin beklentisini karşılaması gerektiğini düşündüklerini bildirdiler.

Karşılıklı konuşmalar sonunda Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat H. Günay, bağımız eksperlerce OSB’nin kurulacağı alandaki araziler üzerinde bir inceleme yapılmasını ve arazilerin değerinin çıkarılmasını bunun için yaklaşık bir aylık bir süre gerektiğini, çıkacak değere göre tekrar toplanarak görüşmelerin yapılmasının uygun olacağını söyledi.