Özel hastaneler artan sayıya ve kaliteye bağlı olarak vatandaşın tercihi haline geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 6 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK’nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200’ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.

İKİ KATINI GEÇEMEZ


Bir örnek vermek gerekirse; kadın hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 33.48 lira ödeme yapıyor. Hastane, bunun üstüne 66.96 liraya kadar ilave ücret talep edebiliyor. 15 lira katılım payı ise sabit ve muayene başına alınıyor. Bazı özel hastanelerin olması gerekenden fazla ücret aldığıyla ilgili çok fazla şikayetler duyuluyor.

AYRINTILI FATURA

Muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edin. Ödemelerin fazla olup olmadığını https://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/ internet adresine girerek ‘Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?’ kısmından sorgulayın. Ödeme fazlaysa hastaneden talep edin. Olumsuz yanıtta iadeli taahhütlü dilekçeyle talebi yineleyin.

CEZA DA KESİLİR

İade taleplerinize olumsuz yanıt verilirse, usulsüz ücret alan hastaneyi SGK’ya bildirin. Bunun için ‘Alo 170’i arayabilir veya bizzat il ve ilçelerdeki SGK Müdürlükleri’ndeki ‘Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne başvurabilirsiniz. SGK, hastaneye fazla alınan ücretinin 5 katı ceza kesiyor. Hastane, fazla ücreti iade etmezse ceza 10 katına çıkıyor.

HAKEM HEYETİ

Talebe rağmen hastaneden olumsuz yanıt aldıysanız ‘hakem heyeti’ne başvuru seçeneği var. Büyük şehirlerde 3610, ilçe ve kasabalarda 2400 liranın altındaki alacaklar için hakem heyetlerine başvuru yapılabiliyor. Ayrıca SGK, tedavi sonrası sistemine kayıtlı telefona “Sizin adınıza hastaneye şu miktarda para ödedik” diye mesaj gönderiyor. Ödediğinizle karşılaştırın.

01 Ocak 2048 tarihi ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında ödenecek hastane muayene ücreti, özel hastane muayene ücretleri ve ilaç katılım payları  

Özel hastane muayene ücreti 2018

Özel hastanelere ödeyeceğiniz muayane katılım payı 2018 yılı için 15 TL dir. Bunun üzerinde ödenecek muayene bedelleri hastane tarafından belirlenmektedir. Yani şu hastane için muayene ücreti şu kadardır diye sabit bir ücret bulunmamaktadır. Muayane olacağınız özel hastaneyi telefon ile arayarak muayane olacağınız doktor için ne kadar muayene parası ödeyeceğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz.

Özel hastane muayene ücreti sorgulama 2018

özel hastanelerde muayene ücretini ne kadar ödeyeceğinizi SGK sisteminden sorgulayabilirsiniz. SGK’nın oluşturduğu sistemle 2018 yılında özel hastaneler için ne kadar sgk muayene ücreti ödeyeceğinizi sorgulamanız mümkün. Sorgulama için tıklayınız

Devlet hastanesinde muayene ücreti ne kadar 2018

2018 yılında devlet hastanelerinde gerçekleşecek her muayane için alınacak ücret 6 TL dir. 

Muayene ücreti hastane tarafından tahsil edilmez. Eczanelerden tahsil edilir.

Devlet hastanesi sigortasız muayene ücreti 2018

Eğer herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa devlet hastanelerinde muayene olmanız halinde muayane ücretini cebinizden ödersiniz. 2018 yılında sigortasız olanların devlet hastanelerinde her bir sigortasız muayene ücreti : 30 TL dir. 

Üniversite hastanelerinde muayene ücreti 2018

Üniversite hastane muayene ücretleri 2018 yılında her bir muayane için 7 TL, üniversitelere bağlı sağlık hizmet sunucularında ise 8 TL dir.

Emekli ve çalışan ilaç katılım payı ne kadar 2018

Bildiğiniz üzere emeklilerden ilaç katılım payı %10 oranında çalışandan da %20 oranında alınmaktadır. Emeklilerin ilaç katılım payları emekli maaşından kesilirken çalışanlar ilaç bedellerini eczanelere ödemektedir. Toplamda 100 TL tutan ilaçlar için emekli birisi 10 TL öderken çalışan birisi de devlete 20 TL ödemektedir.