Kumluca'daki Rhodiapolis Antik Kentinde, tiyatro ve stoanın restorasyon çalışmalarının birinci aşaması sona ererken, çalışmaların yıl başına kadar tamamlanacağı bildirildi.

2006 yılında Akdeniz Üniversitesi tarafından kazı çalışmalarına başlanılan ve aradan geçen sürede büyük bir bölümü gün yüzüne çıkartılan Kumluca'daki Rhodiapolis Antik Kenti'nde bulunan tiyatro, Opramoas anıtı ve stoanın (Sütunlu galeri) restorasyonu çalışmalarında birinci aşama tamamlandı.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’yı makamında ziyaret eden, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü  ile restorasyon çalışmalarını yürüten Er-Bil firması şantiye şefi Bülent Adede çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rhodiapolis Antik Kenti’nde restorasyon çalışmalarının birinci aşaması olan Amfi tiyatrodaki çalışmaların tamamlandığını, ikinci aşama olan Opramoas Anıtı restorasyon çalışmalarına başladıklarını ifade eden Adede, çalışmaların çevre düzenlemesiyle sona ereceğini belirtti.

Restorasyon çalışmalarına geçtiğimiz Mart ayında başladıklarını kaydeden Adede, “İşin tamamlanma süresi yaklaşık 400 gündü. Ancak son derece özverili bir çalışma yürüttük ve yılbaşına kadar restorasyon çalışmasını tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah tüm çalışmalar tamamlandığında hem tarihimiz adına, hem Kumluca’nın kültürel mirası adına güzel bir eser ortaya çıkmış olacak” dedi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, Rhodaipolis Antik Kenti’ni Kumluca’nın tarihe açılan penceresi, önemli bir kültürel varlığı olarak gördüklerini ve bu anlamda antik kentte yürütülen çalışmalara her zaman destek olduklarını söyledi.

Son olarak yapılan restorasyon çalışmalarını da zaman zaman incelediklerini kaydeden Çetinkaya, “Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca'ya tarih anlamında büyük değer katıyor. Buradaki değerin daha da arttırılması, buranın gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması bizim için önemliydi. Geçtiğimiz yıl Antalya Anıtlar ve Röleve Müdürlüğü , Antalya Valiliği Yatırımları İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Kumluca Belediyesi'nin ortaklaşa yapmış olduğu ihaleyle ile burada iki yapının restore edilmesi çalışması başlatıldı. Restorasyon çalışmasını yapan ilgili firmamız hem çalışması, hem de çalışmayı gününden önce tamamlamasıyla bizleri ayrıca sevindirdi. Ben yürütülen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çetinkaya, restorasyon çalışmasının yanında bu yıl antik kentte ara verilen kazı çalışmalarına da başlanıldığını, ayrıca belediye olarak kendilerinin de antik kente ulaşımı sağlan yolda genişletme ve asfaltlama çalışması yürüttüklerini bildirdi.