Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, psikolojik olarak yaşandığını ileri sürdüğü Rusya krizinin, tarımsal üretimde kaliteli ürün üretildiği sürece etkisinin olmayacağını söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan sınır ihlali ve uçak düşürme olayının ardından ortaya çıkan krizin etkilerinin, tarım sektöründe çok etkili olmayacağı ileri sürüldü. Türkiye’de seracılığın başkenti olarak gösterilen ve üretilen tarım ürünlerinin yarından fazlası ihraç edildiği Kumluca’da, tarım ürünlerinin fiyatlarında günübirlik yaşanan düşüşün ardından piyasalar tekrar toparlanmaya başladı.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Rusya ile yaşanan krizin psikolojik olduğunu özellikle de bu krizi tetikleyerek spekülasyon yaratmak isteyen kişi veya kuruluşların krizi bahane ederek buradan nemalanmak istediklerini söyledi.

2014 yılı 30 Kasım ve 2015 yılı 30 Kasım ayları arasında son bir yılda Finike Gümrük Müdürlüğü verilerine göre, Rusya’ya yapılan ihracatın bölgeden yapılan toplam tarımsal ihracatın yüzde 10’nu bile karşılamadığını ifade eden Çetinkaya, kaliteli ürün üretildiği zaman hiçbir krizin bölgeden yapılan tarım ürünlerinin ihracatına engel olamayacağını belirtti.

  Çetinkaya şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz son bir yılda bölgemizden yapılan tarımsal üretimin ihracat hacmi 86 milyon 231 bin dolar. Rusya’ya yapılan ihracatımız ise sadece 8 milyon 180 bin dolar. Bunun yanında Romanya’ya yapılan ihracatımız 19 milyon, diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracat miktarımız ise 59 milyon dolar. Bu rakamlara baktığımız bölgemizden yapılan ihracatın toplam miktarının yüzde 10 bile değil Rusya’ya yapılan ihracat. Yaşanan bu olumsuzluğu etkilenmeden aşmak için, bölge üreticileri olarak kaliteli üretim yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca bu yıl İsrail’de tarımsal üretim yapılmaması da, ülkemiz için, bölge üreticilerimiz için bir avantaj.”

Rusya ile yaşanan krizin ardından, toptancı hallerinde günübirlik belirli bazı ürünlerde yaşanan fiyat düşüklüğünün ardından piyasalarında toparlandığını ve normal seyrine döndüğünü de hatırlatan Çetinkaya, “2013 yılında 28 Kasım günü domates Kumluca Toptancı Halinde 80 kuruş, 2014 yılında aynı tarihte domates 1,50 kuruş iken bu yılda aynı tarihte fiyat yine aynı. Ben yaşanan olumsuzluklar karşısında hükümetimizin de doğru politikalar belirleyerek bunun da üstesinden gelecektir. Yeter ki biz millet olarak birbirimize kenetlenelim, birlik olalım” diye konuştu.