Binbir hastalığın nedeni olarak görülen şeker hastalığını sokakta karşılaştığınız üç kişiden birisinden ‘BENDE DE ŞEKER ÇIKTI’ şeklinde duyuyorsunuzdur. Peki bu hastalık nedir, ortaya nasıl çıkıyor tedavisi varmıdır en önemlisi nasıl besleniliyor. Kısaca bunlara bakmak gerekirse; Vücudumuz gün boyu ihtiyacı olan enerjinin büyük kısmını karbonhidratlardan sağlar. Bunu karbonhidratların en küçük yapı taşı olan glikoza parçalayarak yapar.Glikozun vücutta kullanılabilmesi için de insülin hormonuna ihtiyaç duyulur.İnsülin metabolizmasının bozulması sonucu da diyabet yada şeker hastalığı dediğimiz bu hastalık ortaya çıkar.Diyabet iki grupta incelenir.

TİP 1 DİYABET

Tip 1 diyabet çocukluk yaşlarında ortaya çıkan vücuttaki insülin salınımının yok sayıldığı ve dışarıdan insülin alınmasının gerekli olduğu insüline bağımlı olunan şeklidir.Bu tipin görülme nedenlerinden en başta genetik yatkınlık ve gebelik döneminde görülen diyabet gelir.Tedavi vücutta insülin metabolizması aktif olarak çalışmadığı için dışarıdan insülin alınarak, düzenli bir beslenme tarzı ve düzenli bir fiziksel aktivite ile mümkün olmaktadır.

TİP 2 DİYABET

Bu tip ise vücutta insülin salınımının orta yaşlara kadar normal seviyelerde ilerlerken  ilk aşamada insülinin belirli sebeplerle glikozu bağlayamaması sonucu kanda glikozun birikmesi ve ilerleyen aşamalarda insülin salınınmının bozulması sonucu pankreasta insülin salınımının azalmasıdır. Birincil nedeni KÖTÜ BESLENME VE HARAKETSİZ YAŞAMDIR. Tedavide ilk seviyelerde sadece beslenme tedavisi uygulanırken kan şekerinin istenilen seviylerde tutulamaması sonucu diyabetik tabletler veya insülin tedavisi uygulanır.

DİYABETİN BELİRTİLERİ

Şeker hastalığının en önemli belirtileri sık idrara çıkmak ve genellikle açlık hissinin uyanıyor olmasıdır.Buna eşlik eden belirtiler arasında; ayaklarda karıncalanma ve yanma hissi, su içme isteğinin artması, sık sık bulanık görme durumu, hızlı kilo kaybı, vücut yaralarının geç iyileşmesi vardır. Sizde de bu belirtilerden bir yada bir kaçı görülüyorsa doktorunuza başvurmanızda fayda olabilir.

DİYABETTE BESLENME NASIL OLMALIDIR

Öncelikle her diyabet hastasının beslenme şeklinin kendisineözel olması gerektiğini belirtmeliyim. Ancak genel itibari ile şeker hastalarında karbonhidrat ve insülin ilişkisi bozulmuş olduğu için günlük karbonhidrat alım miktarı önemlidir. Günlük enerjimizin yaklaşık %55-60’ının karbonhidratlardan gelmesini isteriz ancak bu miktarın gün içinde dengeli birşekilde dağıtılması gerekir. Şeker hastaları günde 6 öğün beslenmelidirler ve bunu 3 ana 3 ara öğün şeklinde yapmalıdırlar. Amaç az ve sık beslenmektir. Karbonhidrat kaynağı olarak saf şeker kaynakları dediğimiz sofra şekeri beslenmemiz de kesinlikle bulunmamalıdır. Kepekli tahıl ekmeği veya tam buğday ekmeği, kuru baklagiller, bulgur,makarna, meyve, sebze, gibi kompleks karbonhidrat kaynakları genel beslenmemizi oluşturmalıdır.meyve tüketimi genelde bir protein kaynağı (süt, yoğurt, kefir) ile beraber ara öğünlerde tercih edilmelidir.kabuğu ile tüketilen meyveler soyulmadan tüketilmelidir. Saf şeker ve yüksek yağ içeren besinler  dışında ki tüm besinler tüketilebilir ancak kan şekerinin normal seyretmesi için porsiyon miktarları önemlidir. Hareketli bir yaşam benimsenmeli düzenli bir fiziksel aktiviteniz olmalıdır. Tabiki su tüketimide önemli günlük 2.5 litrenin altında kesinlikle su tüketilmemelidir.

Şeker hastalarının % 90’ obez sınıfındadır. Özellikle göbek bölgesi yağlanması olan bireyler risk altındadır. Şeker hastalığı;kalp, tansiyon böbrek, retina hasarı, ayak yaraları gibi bir çok ölümcül hastalığın temelini oluşturmaktadır. Bunun içindir ki önleminizi geç olmadan almanız sıkı bir kan şekeri takibi yapmanız gerekir. Unutmayınız ;  ‘’Diyabet hastalık değil düzenli olması gereken bir yaşam biçimidir.’’

SAĞLIKLI GÜNLER.