Kumluca’da T-Enerji firması tarafından yürütülen ve Türkiye’de ilk olacak sera atıklarından elde edilen ve Biyokütle enerjisi olarak bilinen üretime 2016 yılı sonunda başlanması planlanıyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Valiliği, Kumluca Belediyesi ve T-Enerji firması arasında imzalanan, sera atıklarından biyogaz üretimi projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda, 2016 sonunda Kumluca’da sera atıklarından biyokütle enerjisi üretimine geçilmesinin planlandığı bildirildi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’yı makamında ziyaret eden T-Enerji Firması Yönetim Kurulu üyeleri Özel Söğüt ve Ekrem Ünal Sevindik, Ak- Leasing yetkileri Çetin Düz ve Bülent Altıntaş, yürütmekte oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

Ziyarette konuşan T-Enerji Yönetim Kurulu üyesi Özel Söğüt, 2013 yılında sera atıklarından biyogaz üretimi amacıyla başladıkları çalışmalarda, daha sonra değişiklik yaparak, sera atıklarından biyokütle enerjisi (Biyolojik atıkların yakılarak enerjiye dönüştürülmesi) üretimi yapılmasına karar verdiklerini ve çalışmaların bu yönde hızla ilerlediğini söyledi.

Şu ana kadar üretim yapılacak alanda altyapı, ulaşım ve çevre düzenlemesi gibi çalışmaların yapıldığını ifade eden Söğüt, “Şu anda tesisin ekipmanlarının üretimine başlandı. 2016 yılı ilkbahar-yaz döneminde montaj işlemlerine başlanacak. Hedefimiz 2016 sonu itibariyle de projenin faaliyete geçirilmesi. Böylece sera atıklarından Türkiye’de ilk olacak enerji üretimini gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, sera atıklarının büyük bir sorun olduğunu, bu sorundan kurtulurken ayrıca çevreye zarar vermeden bertarafı için çalıştıklarını ve elde olmayan sebeplerden dolayı gecikmeli de olsa gelinen aşamanın kendisini sevindirdiğini söyledi.

Kumluca’da tarımsal üretimin her geçen gün geliştiğini, buna bağlı olarak da atıkların arttığına dikkat çeken Çetinkaya, “Bu çalışma sayesinde sera üretimimizin değeri bir kat daha artacak. Seracılıktan elde edilen gelirin yanında, atıklarından da gelir elde edilerek ülke ekonomimize katkı sağlanacak. Çevremiz korumuş olacak. Böyle güzel ve örnek olacak projenin biran önce hayata geçmesini heyecan ve sabırsızlıkla bekliyorum” diye konuştu.