Kış aylarında nasıl beslenmek gerekir?
Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için antioksidan olarak da görev yapan A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekli. Bu vitaminler bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Bu aylarda turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydonoz, roka, tere ve bol miktarda meyve tüketin. Sonbahar mevsiminde de tıpkı kışın olduğu gibi, çay ve kahve içmek yerine bitki çayları, özellikle de C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Yemeklerde veya öğün aralarında yenen bol miktardaki salata da bu vitaminleri sağlar. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi yenmeden hemen önce hazırlanmalı. Sonbaharda yenen balık da içerdiği yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine yardımcı olur. 

MUTLU EDEN YEMEKLER 

Stres düzeyi sonbaharda artıyor ve bu da yorgunluğa davetiye çıkarıyor. Kendimizi daha mutlu hissedeceğimiz gıdalar hangileri? 
Bu gibi dönemlerde, şeker ve kafein tüketmek size kısa süren bir rahatlık, geçici bir neşe verir. Ancak etkileri geçtikten sonra kendinizi daha kötü, daha yorgun hissedersiniz. Bol miktarda balık ve Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler ile ceviz, keten tohumu ve semiz otunu bolca tüketebilirsiniz. Yeterli miktarda vitamin ve mineral desteği almanız, depresyon ve yorgunlukla savaşta size yardımcı olabilir. B ve C vitaminleri ile folik asit, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı, enerji artırıcı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Beslenme planınızı oluştururken vitamin ve minerallerin bol miktarda bulunduğu yiyeceklere daha fazla yer ayırmalı, gerekiyorsa ek besin desteği olarak yararlanmalısınız.
Beslenme önerileri

C vitamini desteğinin gribe karşı koruyucu olduğu yönünde kanıtlar vardır. Her gün 1.000 mg vitamin C alabilirsiniz.

* Bol su içmek; vücut sıvılarını dengede tutmak ve virüslerle savaşmak için önemlidir.

* Ellerinizi iyi yıkamayı, yiyecekleri hazırlamadan önce ve yemeğe başlamadan önce elinizin temizliğinden emin olmayı da gözardı etmemelisiniz.

* Sebze ve meyveyi taze tüketmek, daha da önemlisi besin değeri kaybı yaratmayacak şekilde tüketmek konusunda hassas olunmalıdır.

* Stres altında olmanın bağışıklık sistemini zayıflattığı gözardı edilmemelidir. Omega-3 ve magnezyum stres için iyi çözüm olabilir.

* Vücudunuza iyi bakmak, yeterince dinlenmek ve uyumak da bağışıkık sistemizi gribe karşı güçlü kılar.

* Tufanda sebze meyve yerine mevsimlik sebze meyveyi tercih edin. Bu sayede hem alacağınız vitamin oranını artırmış olursunuz hem de çok daha ucuza mönü hazırlarsınız.