Kumluca Belediyesi Konferans Salonunda Kumluca Kaymakamı Dr. Polat Kara, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Zirai ilaç bayileri ve üreticilerin katılımıyla gerçekleştirilen sebzelerde Virüs Hastalıkları konulu semineri Akdeniz Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Yrd. Doç. Dr. Hakan Fidan verdi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, semineri üreticilerin isteği doğrultusunda düzenlediklerini belirtti.

Virüs çeşitlerini ayrıntılı olarak tanıtarak seminere başlayan Yrd. Doç. Dr. Hakan Fidan, "Spotted, Mozaik, Biber Hafif Leke, tütün Etch, Yonca Mozaik, Domates Mozaik, Domates Sarı Yaprak ve Domates Kloruz gibi belli başlı virüsler vardır. Aslında virüs, canlı bünyesinde yaşayan ve canlının öz suyu ile beslenen mikro organizmalardır. Ancak ilk defa hangi sebze türünde görülmüşse görüldüğü bitki adi ile birlikte anılır" dedi.

Bu güne kadar virüs çeşitlerinin her hangi bir kimyasal önleyicisi yani ilacı bulunamadığını belirten Fidan, "Kim size ilacı var diyorsa yanıltıyordur. Kullanılan ürünler ancak bitkiyi daha dirençli yani güçlü gibi gösterir. Virüs hastalıkları giderek yayılıyor. Virüsün yayılmasında tek sorumlu biz üreticilerdir. Seranızın içinde bir tane bile virüslü fidan varsa onu hiç beklemeden söküp imha edin. Bu bir beş olur kısa sürede seranızın tümü bu hastalığa yakalanabilir. Söktüğünüz virüslü fidanı seranızın başucuna, yol kenarına, bahçe çitini dışına atmanız bu virüsün yayılmasını engelleyemezsiniz. O bitkiye konan böcekler, ya sizin seranıza ya da komşunun serasına geri dönecektir. Çevreyi koruma da sınıfta kalıyoruz. Söktüğünüz fidanı kireçlemek kaydıyla toprağa gömmelisiniz" dedi.

Fidan şöyle devam etti: "Virüsler ya tohumlar sayesinde ya da böceklerle taşınıyor. Artık incir, zeytin, ceviz, portakal gibi meyvelerde bile virüs hastalıkları görülebiliyor. Kış mevsiminde sebze yemeyin deniyor. Ocak ayında yediğiniz domatesten yaz mevsimi gibi tat almayı kimse beklememelidir. Ancak bundan sonra yaz mevsiminde de domates bulmak zorlaşacak. Virüs tarım ürünlerinin tümünü tehdit ediyor. Özellikle açık alandaki ürünleri tehdit ediyor. Bu virüs sadece Antalya'yı değil, Çanakkale'yi, Batı Karadeniz'i Tokat'ı, Samsun'a da etkileyecek. Türk çiftçisi olarak bir çok hastalığı böceği yendik ama özellikle böceklerle taşınan virüsü yenmekte zorlanıyoruz. Öncelikle virüslü atıkları çevreye atmamalıyız. Bakın İspanya'da virüs dağılım oranı yüzde 10'dur. Ama ülkemizde yüzde 70'dir. Bu yüzden dikkatli olmalıyız."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Akşit ve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan tarafından İlçe Kaymakamı Polat Kara'ya ve Konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Hakan Fidan'a plaket verildi.