KUTSO Şubat ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Fahri Özen başkanlığında gerçekleşti. 2020 yılının üzücü olaylarla devam ettiğini ifade eden Fahri Özen, “Suriye-İdlib’te hain bir saldırı sonucu hayatını kaybeden askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

Açılış ve gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, oda faaliyetleri hakkında meclisi bilgilendirdi. Daha sonra 11. Meslek Komitesi adına söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uğur Çakır, bölgede özellikle örtü altında üretilen sebzelerin üretimi ve pazarlanması konusunda yaşanan sıkıntıları anlattı. İbrahim Uğur Çakır konuşmasında şöyle dedi:

Ülkemizde enflasyon rakamlarından bahsedilirken malesef ilk önce yaş sebze ve meyve fiyatları akla geliyor. Bu durumun zor şartlar altında üretim yapan çiftçimizi üzdüğünü belirtmek isterim.

Biz üretici hallerinde hizmet veren komisyoncular olarak her zaman çiftçimize destek olduk ve bu konuda gereken fedakarlığı da her zaman yapmaya hazırız.

Son dönemde Tanzim A.Ş., Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası üreticiden mal alımı yapmaya başladı. Bu alımlar ile ilgili bizleri endişelendiren bazı hususlar var. 3,50-4tl’ye üreticiden alınan ürün işçilik ve nakliyenin eklenmesinin ardından 4-4,50tl mal oluyor. Daha sonra bu ürün 2,80-3tl’ye ulusal marketlere satılıyor. Yani zararına satılıyor. Bunun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyoruz.

Dikkat çekeceğim bir diğer husus ise bu kuruluşlar tarafından alınan ürünlerin kalitesinin çok düşük olması. Market raflarında düşük kaliteli, şekli bozuk ürünlerin yer alması tüketicimizi olumsuz etkileyecektir. Zaten son birkaç gündür ulusal marketler de bu duruma itiraz ediyorlar.

Bahar ve yaz aylarında üretim artacak, ürün bollaşacak ve fiyatlar ucuzlayacaktır. O zaman geldiğinde şimdi piyada alım yapan alıcıların piyasadan çekileceği ve üreticiyi zor duruma düşüreceği aşikardır.

Tüm bu sorunların temeli üretimdeki ilaç, gübre, mazot ve fide gibi girdilerin fiyatlarının çok yüksek olmasıdır. Üretimdeki girdiler yeteri kadar desteklenirse zaten ortada fiyat ile ilgili bir sorun kalmayacaktır. Yoksa bu şekilde devam edildiği sürece tarım sektörümüzü çok sıkıntılı günler bekliyor.