Yağlı güreşin izi doğduğu topraklarda sürülecek
Türkiye Güreş Federasyonu tarafından organize edilen geziyle, Türklük tarihinde yağlı güreşin izleri aranıyor
Türkiye Güreş Federasyonu tarafından, dünyada güreşin ilk yapıldığı yer kabul edilen Kazakistan’a inceleme gezisi düzenlendi.  
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Güreş Federasyonu ve Kumluca Belediyesi’nin ortaklaşa ata sporu yağlı güreşin çıkış noktası kabul edilen Kazakistan’ın Türkistan bölgesine inceleme gezisi düzenlendi. Geziye Güreş Federasyonu As Başkanı Mehmet Ayhan, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, 2016 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara ve güreş sporu spikeri Gökhan Günaydın katılıyor. 
Kazakistan’a hareket etmeden önce açıklamalarda bulunan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Türklük tarihinde önemli bir yeri olan ve Türk-İslam gelenekleriyle yapılan yağlı güreşin çıkış noktası Kazakistan’ın Türkistan bölgesinde güreşle ilgili bazı inceleme ve görüş alış verişinde bulunacaklarını söyledi. 
Bu incelemeleri sırasında Hoca Ahmet Yesevi’nin toprağını 29-30 Nisan 2017 tarihinde yapılacak Türkiye’deki sezonun ilk yağlı güreşlerinde, Dışişleri Bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na takdim edeceklerini ifade eden Çetinkaya, “Güreş Federasyonu As Başkanımız, Kırkpınar Başpehlivanı ve bizler Kazakistan’da güreş ile ilgili bazı temaslarımız olacak. Buradaki güreşleri, izleyeceğiz. Buradaki güreşçileri, 29-30 Nisan tarihlerinde Kumluca’da yapacağımız Türkiye’deki sezonun ilk yağlı güreşlerine davet edeceğiz. İnşallah misafir güreşçilerimiz Kumluca er meydanında güreş tutacaklar. Amacımız güreşin ilk çıkış noktasıyla bugün bizim yaptığımız güreşleri bir araya getirilmesini sağlamak. Bunun ilk ayağı olarak da Kumluca Güreşlerin seçilmesi, güreş federasyonumuz tarafından bize bunun layık görülmesi bizim için büyük bir onur ve gurur. Buda bir kez daha gösteriyor ki Kumluca Güreşlerimiz Türkiye’de bir marka. Ben bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 
 Kazakistan gezisinin üç gün süreceğini hatırlatan Çetinkaya, 2017 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilecek 656. Kırkpınar Güreşlerinde de yine Hoca Ahmet Yesevi’nin toprağının sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edeceklerini bildirdi.