Dişeti hastalıkları;ağız içerisinde bulunan mikroorganizmalara, vücudun verdiği iltihabi yanıt sonucu oluşmaktadır. Bu iltihabi yanıt, kişiden kişiye ve o kişinin genel sağlık durumuna göre değişebilmektedir.Romatoidartrit ise; genetik olarak yatkın bireylerde, çeşitli çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıkan, el ve ayak eklemleri gibi daha çok küçük eklemleri tutan, kronik, iltihaplı bir romatizmadır.

Her İki Hastalık Arasında Bağlantı Var!

Romatoidartrit ile dişeti hastalıkları arasındaki ilişki uzun zamandır araştırılmaktadır. Araştırmalarda eklem ve dişeti dokularında ve ayrıca onları etkileyen iltihabi süreçlerde ve risk faktörlerinde benzerlik tespit edilmiştir. Romatoidartritli kişilerin, daha fazla dişeti hastalığına yatkınlığı olduğunu ve aynı zamandadişeti hastalığı olan kişilerin de, daha fazla romatoidartrite yatkınlığı olduğunu gösteren araştırmalar; bu konudaki çalışmaların artmasına neden olmuştur. Yapılan bir araştırmada, her iki hastalık arasında genetik bir bağlantı da tespit edilmiştir.Romatoidartritin eklemdeki bir proteinin değişimi sonrası, vücudun bu değişen proteine karşı yabancı bir yapıymış gibi saldırmasıyla başladığı düşünülmektedir. Dişeti hastalığına sebep olan bazı bakterilerin, bu protein değişimini tetikleyebileceğini gösteren araştırmalarda bulunmaktadır. Bu bulgular, ağızdaki bakterilerin aslında romatoidartritin bir nedeni olabileceği veya mevcut dişeti hastalığınınromatoidartriti tetikleyebileceğini düşündürmektedir. Ancak bu sorular henüz tam olarak cevaplanamamıştır.

“Ağrılar Ağız Bakımını Zorlaştırıyor”

Romatoidartritli bireylerde sıklıkla gözlenen; el eklemlerindeki şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı, ağız bakımını zorlaştırarak dişeti hastalığının oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Bunun yanı sıra,romatoidartrit tedavisinde kullanılan ilaçların; bağışıklık sistemini baskılayarak ağız içerisindeki zararlı bakterilerle mücadele etme yeteneğini azaltması sonucunda da dişeti hastalığına zemin oluşabilmektedir. Ayrıca bazı romatoidartrit tiplerinde dişetlerini koruyan tükürük salgısı azaldığından, dokular dişeti hastalığına karşı savunmasız kalmaktadır.

Ağız Bakımına Çok Dikkat Edilmesi Gerekiyor

Dişeti hastalıklarının, tedavisinin romatoidartritin seyrinde bir değişiklik yapıp yapmadığı veya dişeti hastalığını önleme çabalarının,romatoidartritin önlenmesine yardımcı olup olamayacağını belirlemek için araştırmalar devam etmektedir. Ancak,romatoidartritli bireylerde dişeti hastalığının yaygın olduğu ve bu iki hastalık arasında biyolojik bir bağlantı olduğu göze alındığında, bu bireylerin dişeti sağlığına dikkat edilmesi gerektiği düşünülmektedir.Romatoidartritli bireylerin dişeti problemlerinin tespit edilip, tedavi edilmesi, sonrasında onlara uygun bir ağız bakım programının belirlenmesi ve kontrollerinin daha sık yapılması bireylerin hayat kalitesini arttıracaktır.