ORGAN NAKLİ NEDİR?

Vücutta görevini yapamayan bir organ yerine canlı bir vericiden ya da ölüden alınan sağlam ve aynı görevi görebilecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

HANGİ ORGAN VE DOKULARIN NAKLİ YAPILMAKTADIR?

Kalp Karaciğer Böbrek Pankreas İnce Barsak Akciğer Kalp Kapağı Kornea Kemik, Kemik İliği Tendon Kompozit Doku 

ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILIR?

Canlıdan Organ Nakli: Hastanın ya da varsa eşinin dördüncü dereceye kadar yakınlarından organ alınabilir. Canlıdan sadece karaciğer ve böbrek nakli yapılabilir.

Kadavradan Organ Nakli: Yoğun Bakım Ünitelerinde tedavi gören ama Beyin Ölümü gerçekleşen kişilerin organları yakınları bağış yaptıkları takdirde nakledilebilir.

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Ölümünüzden sonra başka insanlara hayat vermek için organlarınızın kullanılmasına izin vermenizdir.

      Ülkemizde organ bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır.

      Beyin ölümü kararı verilen bir kişinin böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kornea ve kemik gibi organ ve dokuları çok sayıda hastaya yaşama ve görme imkânı sağlayabilir.

KİMLER ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİR?

      18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir.

      Organ bağışı yaptığınızı ya da organ bağışı hakkındaki düşüncelerinizi mutlaka yakınlarınızla paylaşın. Çünkü bir kişinin beyin ölümü gerçekleştiğinde yakınlarından organ bağışı konusunda karar vermeleri istenir.

     Aile izin vermeden organ alınmaz.

    Herkes organ bağışında bulunmalı, bu konuda yakınlarını bilinçlendirmeli, ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini unutmamalıdır.

BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDDİLİR?

   Sağlık Bakanlığı bağışlanan organ ve dokuların tıbbi etik anlayışına uygun, adaletli bir şekilde, en uygun alıcıya naklini sağlamak amacıyla Ulusal Koordinasyon Sistemini oluşturmuştur.

   Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, bekleme listesindeki sıraya, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir.

  Cinsiye, ırk, zengin-fakir ayrımı yapılmaz.

ORGAN ÇIKARIMI NASIL GERÇEKLEŞİR?

   Organ çıkarımı ameliyathanede tecrübeli cerrahi ekipler tarafından yapılır.Çıkarım sonrası vericinin naaşı titizlikle dikilerek kapatılır.Adli vakalarda savcıdan izin alınır.

ORGAN BAĞIŞI NERELERE YAPILIR?

Sağlık Müdürlüğüne, Hastanelerin organ bağış birim ya da noktalarına, Organ nakliyle ilgili vakıf, dernek ve kuruluşlara, başvurup ilgili form doldurulduktan sonra Doku ve Organ Bağış Belgesi alınabilir.

2238 Sayılı yasaya göre bir bedel veya başka çıkar karşılığı organ ve doku alınması, satılması yasaktır.

ORGAN NAKLİNİN DİNİ BOYUTU

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

    Açıklamada organ bağışı insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak nitelendirilmekte ve “organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” denilmektedir.

Kur’an-Kerim’ de

“ KİM BİR İNSANA HAYAT VERİRSE ONUN TÜM İNSANLARA HAYAT VERMİŞCESİNE SEVAP KAZANACAĞI” beyan olunmuştur. (Maide Suresi, Ayet 32)

YAŞAMAK GÜZEL, YAŞATMAK DA