Ayın spor gündemi raporuna göre, Eylül ayı boyunca medyanın en fazla söz ettiği spor kulübü Galatasaray oldu. Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid’e 6-1 mağlup olarak devler ligine kötü bir başlangıç yapan Cimbom, Beşiktaş derbisinde çıkan olaylarla da medyada geniş yer buldu. Ay sonuna doğru kulübün ani bir kararla Fatih Terim’le yolları ayırması spor gündemine bomba gibi düşerken, Galatasaray toplam 65 bin 970 haber ve yazıya konu edildi.

 

Ligin seyri değişti…

Aynı araştırmaya göre, Beşiktaş medyada en çok konuşulan diğer kulüp oldu. Yeni teknik direktörü Bilic’in yönetimindeki Beşiktaş, üst üste kazandığı maçlarla Süper Lig’e iyi bir başlangıç yapmışken, derbi maçı sırasında çıkan olaylar ligin seyrini bir anda değiştirdi. Olaylar sebebiyle 70 bin TL para ve 4 maç seyircisiz oynama cezası alan Beşiktaş, ay boyunca 44 bin 886 haber ve yazıya konu edildi.

 

EYLÜL AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPOR KULÜPLERİ

Spor kulübü

Haber adedi

Artış oranı (%)

Galatasaray

65.970

8

Beşiktaş

44.886

-8

Fenerbahçe

39.510

-53

Trabzonspor

25.453

-35

Bursaspor

19.406

-27

 

 

Sarı kırmızılı futbolcular medyada ilgi gördü… 

Burak Yılmaz, Eylül ayında medyanın en çok ilgi gösterdiği futbolcu oldu. İtalya’nın Lazio Kulübü’nden gelen transfer teklifiyle gündeme oturan Yılmaz, önceki sezonlara oranla gol performansında yaşadığı düşüşle de medyaya konu edildi.

 

Galatasaray’ın Fildişi Sahilli futbolcusu Didier Drogba, MTM’nin araştırmasında öne çıkan ikinci sporcu oldu. Eylül ayında 10 bin 336 haber ile anılan tecrübeli futbolcu, Beşiktaş maçında attığı iki gol ile taraftarlarının gönlünde taht kurdu. Real Madrid’le oynanan Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında sakatlanan Drogba, İngiliz Givemefootball internet sitesi tarafından tüm zamanların en iyi Chelsea 11’ine seçilmesiyle de adından söz ettirdi.

 

Medya Takip Merkezi’nin aynı raporuna göre, Felipe Melo en çok konuşulan sporcular sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. Bir önceki aya göre, medyada yüzde 162 oranında daha fazla yer alan futbolcu, Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbide kırmızı kartla cezalandırıldı. Maçta yaşanan olaylar sonrasında, Profesyonel Futbol Disiplin Kurumu tarafından 2 maçtan men edilen Melo, toplamda 7 bin 323 haber ve yazıda yer aldı.

 

EYLÜL AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPORCULAR

Sporcu

Haber adedi

Artış oranı (%)

Burak Yılmaz

10.469

-9

Didier Drogba

10.336

-13

Felipe Melo

7.323

162

Arda Turan

6.938

-18

Bruma

6.529

-

Wesley Sneijder

6.114

-25

Moussa Sow

5.989

-39

Cristiano Ronaldo

5.416

226

Hugo Almeida

5.076

494

Manuel Fernandes

4.893

357

 

Terim- Galatasaray ayrılığı gündeme damga vurdu…

Eylül ayını kapsayan spor gündemi raporunda, medyanın en çok söz ettiği teknik direktörlere de yer verildi. Buna göre, Fatih Terim 30 bin 377 haber ve yazı ile ayın en çok konuşulan teknik direktörü oldu. Ay içerisinde Türkiye’nin Andora’ya karşı oynadığı maç ile A Milli Takım’daki mesaisine başlayan Fatih Hoca, ilk maçından 5-0’lık galibiyetle ayrıldı. Galatasaray Futbol Kulübü ile ani şekilde yolları ayrılan Terim, bu olayla da medyada geniş şekilde yer aldı.

 

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, ay genelinde medyada en fazla gündeme gelen teknik hocalardan ikincisi oldu. Sow’u Fenerbahçe-Sivasspor maçının kadrosuna almaması ve sonrasında da geri adım atmayan tavır sergilemesi, medyada Yanal ile ilgili konuşulan konular arasında ön sıralarda yer aldı.

 

Aynı araştırmaya göre, Slaven Bilic Eylül ayında adından en çok söz edilen teknik direktörlerden bir diğeri oldu. Derbi karşılaşmasında hakem Fırat Aydınus tarafından tribünlere gönderilen Bilic, PFDK tarafından alınan kararla 3 maçtan men ve 13 bin TL para cezasına çarptırıldı.

 

EYLÜL AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN TEKNİK DİREKTÖRLER

Teknik direktör

Haber adedi

Artış oranı (%)

Fatih Terim

30.377

51

Ersun Yanal

7.746

-50

Slaven Bilic

5.932

-12

Christoph Paul Daum

4.238

2.549

Ertuğrul Sağlam

1.687

-45

 

 

Ünal Aysal, medyada açık ara önde

Spor gündemi araştırmasında ayrıca, medyada en çok yer alan kulüp yöneticileri de belirlendi. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, 9 bin 58 haber ve yazıyla en çok konuşulan yöneticiler listesinde ilk sıraya yerleşirken; Aziz Yıldırım toplam 5 bin 202 haber ve yazı ile ikinci sırada, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ise 3 bin 401 haber ve yazıyla üçüncü sırada yer aldılar.

 

EYLÜL AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN KULÜP YÖNETİCİLERİ

Kulüp yöneticisi

Haber adedi

Artış oranı (%)

Ünal Aysal

9.058

12

Aziz Yıldırım

5.202

-39

Fikret Orman

3.401

-19

İbrahim Hacıosmanoğlu

2.940

-33

Bülent Tulun

1.307

-4

 

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi tarafından, Eylül 2013’de 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarına göre derlenmiştir.

 

İŞTE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

Medya Takip Merkezi'nin verilerine göre, ay boyunca spor medyasında öne çıkan diğer gelişmeler ise şunlar oldu:

·         Galatasaray, uzun süredir kadrosuna katmak için uğraş verdiği Sporting Lizbon’lu sol kanat oyuncusu Bruma’ya 5 yıllık imza attırdı.

·         Beşiktaş, 25 yaşındaki Brezilyalı Ramon’la anlaştı.

·         2020 Yaz Olimpiyatları’nın ev sahipliğini, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılan seçim sonrasında Tokyo kazandı.

·         Süper Lig’de ilk transfer dönemi tamamlandı. 18 takım, 186 futbolcu transfer ederken 203 oyuncuyla yollarını ayırdı.

·         Türkiye Futbol Federasyonu, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı final ve final maçlarını İstanbul'da düzenlemek için UEFA'ya resmi müracaatta bulundu.

·         Bakan Bağış, ülkemizde oynayan AB üyesi ülkelerin futbolcularının yerli statüsünde oynaması için hukuksal çalışma başlattıklarını belirtti.

·         Eurobasket 2013’te yaşanan büyük başarısızlığın ardından Basketbol Milli Takım Antrenörü Bogdan Tanjevic görevinden ayrıldı.

·         Trabzonspor Yönetim Kurulu, Müslüman ve Hıristiyan oyuncuların Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde ibadetlerini rahat şekilde yerine getirmeleri açısından ağaçlık bir alan içinde yan yana mescit ve şapel (kilisenin küçüğü) yapma kararı aldı.

·         Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) Dünya Supersport Şampiyonası'nda İstanbul'da yapılan sezonun 11. ayak mücadelesini Türk pilot Kenan Sofuoğlu kazandı.

·         Dünya Serbest Güreş Şampiyonası, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleşti. 55 kiloda Sezer Akgül, 120 kilodaki sporcumuz Taha Akgül, 120 kiloda Rıza Kayaalp ve 74 kiloda Emrah Kuş bronz madalya kazandılar.

·         Atletico Madrid, millî futbolcumuz Arda Turan’la 2017’ye dek sözleşme uzattı.

·         UEFA İcra Komitesi, Avrupa Ligi’ne katılacak takımlar için yeni bir karar aldı. Buna göre bir takım hem ligi hem de kupayı kazanırsa, kupa finalisti diğer takım direkt olarak Avrupa Ligi’ne katılamayacak. Onun yerine ligdeki sıralama esas alınacak. Uygulama, 2015-16 sezonunda başlayacak.

·         Süper Lig’in 5’inci haftasında, Olimpiyat Stadı’nda Beşiktaş’ın Galatasaray’ı ağırladığı karşılaşma, duraklama dakikalarında çıkan olaylar sebebiyle hakem Fırat Aydınus tarafından tatil edildi.

·         Eski Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Fenerbahçe yönetiminin çağrısını cevaplayıp Divan Kurulu’na katılmayacağını açıkladı.

·         UEFA Yönetim Kurulu, Avrupa’nın 13 farklı şehrinde düzenlenecek 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı için müracaat yapan 32 üye federasyonun başvurusunu kabul etti.