Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yeni internet düzenlemesi ile ilgili yer sağlayıcılarda tutulacak trafik bilgisinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından ancak mahkeme kararı olması halinde istenebileceğini, bu konuda herhangi bir keyfi uygulamanın söz konusu olamayacağını bildirdi.

Bakan Elvan, yazılı açıklamasında, kişilerin bilgi güvenliğinin güvence altına alınmasını çok önemsediklerini, mahkeme kararı ile yapılan incelemeler dışında bu bilgilerin gelişi güzel şekilde temin edilmesine müsaade edilmeyeceğin belirtti.

Söz konusu bilgilerin TİB tarafından, ancak mahkeme kararı olması halinde istenebileceğini ifade eden Elvan, bu konuda herhangi bir keyfi uygulamanın söz konusu olamayacağını belirtti.

Trafik bilgilerinin saklanması konusuna da değinen Bakan Elvan, trafik bilgileri olarak istenecek verilerin; arayan ve aranan IP'ler, arama tarihi ve saati olduğunu kaydetti.

Trafik bilgileriyle ilgili bu düzenlemelerin Avrupa Birliği’nin 2006/24/EC kararı ile de tam uyumlu olduğunu hatırlatan Bakan Elvan, AB ülkelerinde de bu bilgilerin tutulduğunu, internet servis sağlayıcıları tarafından bu bilgilerin ücretlendirme amacıyla kullanıldığını belirtti.

Bakan Elvan, bu konudaki detayların yapılacak ikincil düzenlemelerle ortaya konulacağını ifade etti. Bu çalışmalara BTK ile birlikte bütün içerik, yer ve servis sağlayıcıların da katılacağını belirten Elvan, konsensüs sağlanarak en uygun mevzuatın hazırlanacağını kaydetti.