Başbakan Erdoğan, "Gezi'de yaşananlar aşırı uçların olayıdır. Vebali olanlar hesabını verecek. CHP'nin aşırı uçlarla teması vardır. Sandıkta AK Parti'yi geride bırakamayanlar bu yollara başvuruyor. Tencere tava hep aynı hava. Türkiye'de evlerinde zor tuttuğumuz bir yüzde 50 var" dedi.
Başbakan Erdoğan Afrika ziyareti öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları:

- Aşırı uçların organize ettiği böyle bir eyleme katılanlar var. Gezi Parkı'ndaki ağaçların tamamınıın kaldırılması söz konusu değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaya kaldırımı genişletme çalışmasında 10 ağacı söküyor, Çağlayan'a getirip yerleştirecek. 2 ağaç hırpalanıyor. Olay bu. Olay bir Gezi Parkı olayı değildir.

- 2 yıldır orayla ilgili bir ses yok. Yayalaştırma çalışmalarında bir sorun yok.

- Organize, dışarıdan ve içeriden olan bir olaydır. Aklıselim vatandaşımın bu oyuna gelmemesi lazım. burada bir toplu kışlası yapılacaktır. Yöneticilerin tarihine kültürüne sahip çıkmasıdır.

"Arkasında CHP zihniyeti var"
- Bu olayların arkasında CHP zihniyeti var. CHP'nin her zaman olduğu gibi aşırı uçlarla teması vardır. 

- Vebali olanlar hesabını verecek. CHP bu işin içinde aktif olarak yer alarak, saf, temiz vatandaşları buraya yönlerdirdi. Mitingi Kadıköy'den Taksim'e yönlerdirdiler. Konuşma yapmak istediler ancak imkan bulamadılar.

- Hukuk içerisinde miting mi yapacak, yapma hakkı var. Miting yapılacak yerler bellidir. Biz de onların her türlü güvenliğini sağlamak zorundayız. En tabii haklarıdır.

- Benim temel hak ve hürriyetlerime saldırıyorlar ne olacak? Araçlar yakıldı. Allah'tan ölen olmadı. Kamunun araçları yakıldı. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı oralarda harcanıyor.

"Sandıkta mağlup edemeyenler bu yola başvuruyor"
- Ankara’nın ne alakası var, İzmir’in Gezi parkıyla ne alakası var. Sandıkta AK partiyi mağlup edemeyenler bu yollarla geride bırakabilir miyiz bunun peşindeler. Süreç yakın. 10 ay sonra sandıkta zaten gereken cevabı milletim verecek.

- Eğer biz anti demokratik bir uygulama yapıyorsak milletimiz bizi al aşağı eder.

- Biz cebir ve şiddetle birşey yapmadık. Bunlar bizim ülkemizde ilk olan şeyler değil. Geçmişte de oldu, netice alamadılar. Cumhuriyet mitinglerinden de sonuç çıkmadı.

"Tencere tava, hep aynı hava"
- Bize itidal çağrısı yapanlar önce kendi o çizgiye gelsinler.

- Bu konularla ilgili istihbarat teşkilatları gerekli çalışmaları yapıyor. Gerekirse hesaplaşmasını yapacağız.

- Tencere tava hep aynı hava. Geçmişte de gördük.

- Biz bahar mevsimini yaşıyoruz. Baharı kışa çevirmeye çalışanlar amacına ulaşamayacak.

- İstanbul'da başbakanlık ofisimiz taşlandı. Dik dururuz, diklenmeyiz.

"Firmalar bedelini öder"
- Firmalar reklamlarını olaylar nedeniyle kesiyorsa onlar da bunun bedelini çok ağır öderler. Bu firmalar bizden her zaman destek görmüşlerdir''

"Borsa iner çıkar"
- Borsa iner çıkar, her zaman istikrarlı çizgi takip etmez. Siz bu sürecin bütününü okuyun.

"Zorla tuttuğumuz yüzde 50 var"
Başbakan Erdoğan Reuters muhabiri Birsen Altaylı'nın, "Gezi Parkı" olayları dış basında da büyük yankı uyandırdı. Muhalif güç olarak tanımlandı. Sizin de küçümsediğiniz ve olayların daha fazla arttığına dair söylentiler var. Aşırı güç kullandığını düşündüğünüz polis için alınmış bir önlem var mı?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Yumuşatıcı ifadeler ne olabilir, bana öğretirseniz ben öyle konuşurum. Bütün toplum demeyin buna aklım yatmaz. Bütün illerde bu ideolojik yapıların uzantıları vardır. Onları ayağa kaldırmış olabilir. Sizin şunu görmeniz lazım. Bu ülkede ne yapılmadı da böyle bir adımı attılar.

CHP yok, peki başka kim var. Tespiti yapabildiniz mi? Onların ideolojisi yok mu? Bizim evlerinde zorla tuttuğumuz yüzde 50 var. 'Aman sakin olun' diyoruz.  Biz eğitimde yaptığımız yeniliklerle mi eleştiriyoruz. Oralarda hiç öyle bir pankart gördünüz mü? Siz işte buradan Reuters'ı böyle bilgilendiriyorsunuz. Böyle mesaj gönderiyorsunuz."