Dünyada her yıl genç erkeklerin yaklaşık %50’si ve kadınların %10’u sigara içmeye başlıyor ancak çok azı içmeyi bırakabiliyor (1). 

Araştırmalar, sigara içenlerin %80’inin sigaraya 20 yaşından önce başladığını gösteriyor (2). Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasının (2012) sonuçlarına göre ülkemizde erişkinler arasında sigara kullanımı istekliliği son dört yılda %7,5 azaldı (3).  

Sevdiklerinizle birlikte daha uzun ve dolu dolu yaşamak için…

Eğer 30 yaşlarında sigarayı bırakırsanız, içmeye devam etmenize kıyasla kaybedeceğiniz 10 yılı geri kazanabiliyorsunuz. Sigara bırakma yaşı ilerledikçe bu kazanç azalsa da, 50’li yaşlarda bile bırakmak içmeye devam ederseniz kaybedebileceğiniz 6 yılınızı kaybetmemenizi sağlıyor (1). 

Sigara ve kalp sağlığınız

Sigaradan alınan her nefes, hatta sigara dumanına pasif olarak maruz kalsanız bile, sigara dumanındaki zehirli maddeler nedeniyle, vücudunuzda kan damarlarını çevreleyen hücrelerde hızlı bir şekilde reaksiyona neden oluyor. Nabzınız ve kan basıncınız yükseliyor. Damarlarınız daralıyor. Sigara içmek ya da pasif olarak maruz kalınan sigara dumanının neden olduğu kimyasal değişimler kanın daha fazla pıhtılaşmasına da neden olabiliyor ve bu durum da oluşan pıhtılar kalbinize giden kan akışını engelleyebiliyor (4).

 Sigara atardamarlarınızda oluşan tehlikeli tabakaların oluşumuna neden olan faktörlerden biridir. Bu birikim damarlarınızı daraltır ve tıkar. Bu da göğüs ağrısına, halsizliğe, kalp krizine ya da felce yol açabilir. Biriken tabakalar zamanla yırtılabilir ve atardamarları tıkayan pıhtıların oluşumuna yol açabilir. Tamamen tıkanmış damarlar ise ani ölümlere neden olabilir. Sigara içmek tüm bunların tek nedeni olmasa da sağlık problemlerinin çok daha ağır seyretmesine neden olabilir. Sigara dumanına maruz kalmanın risksiz bir seviyesi yok, eğer kalp hastalığı riskiniz varsa sigara dumanını kısa süre solumak bile sağlığınız için riskli olabiliyor ve hatta kalp krizine bile yol açabiliyor (4). 

Sigarayı bırakarak hem kendi kalbinizi hem de sevdiklerinizin kalbini koruyun!

Sigarayı bıraktıktan sonra sevip sevileceğiniz uzun ve dolu dolu yıllar sizi bekliyor. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 1 yıl içince kalp krizi riskiniz hızla düşer. Daha önce kriz geçirmiş olsanız bile, yeni bir kriz geçirme riskiniz neredeyse 50 oranında azalır. Pasif içicilik etrafınızdakileri de etkileyerek onların da kalp krizi ve ölüm riskini artırdığından sigarayı bırakarak sevdiklerinizi de korumuş olursunuz (4). 

Bu sevgililer gününde sigara bırakma yolunda bir adım atın ve hekiminize başvurun. Sendebirakabilirsin.comsayfasından da sigara bağımlılığı ve bırakma süreci ile ilgili rehberlik alabilir ve hekime ulaşma konusunda bilgi alabilirsiniz.