Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren temelleri atılan Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) artık tarihe karışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağı ile kapatılacak genel müdürlükler özerk bir yapıda kurulacak Türkiye Sanat Kurumu bünyesine alınacak. 

Anses Net'in aldığı bilgiye göre Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü çalışanlarından yaşları gelenler emekliliğe yönlendirilecek. Ankara ve İstanbul gibi büyük merkezlerdeki sanatçılar bölge müdürlüklerine ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine gönderilecekler. 
Geçen Yıl İstanbul Şehir Tiyatroları'nın başına bir bürokratın atanması sırasında yaşanan tartışmaya Başbakan Erdoğan da katılmış ve devlet tiyatrolarının özeleştirileceğinin işaretini vermişti. Erdoğan "devlet eliyle tiyatro olmaz" diyerek tiyatroların özelleştirilmesiyle ilgili şunları söylemişti:
"Gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamında, devlet eliyle tiyatroculuk olmaz. Kadir Bey'i tebrik ediyorum. Ve aynı şeyi şu anda Bakanlar Kurulu'na getireceğim. Özel bir yönetim değil, tiyatroları özelleştireceğiz. Özelleştirmek suretiyle buyrun istediğiniz gibi tiyatrolarınızı oynayın. Gerektiği zaman bizler hükümet olarak istediğimiz oyunlara sponsor olur desteğimizi veririz."
İlgili kuruluşların görüşüne açılacak yasa taslağının kısa sürede Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor.


Devlet Tiyatroları ile Opera ve Balesi'nin tarihçesi 
Türkiye'de Devlet Öncülüğünde Tiyatro ve Opera'nın temelleri Cumhuriyet'in ilk yıllarında atıldı. 1936 yılında Devlet Konservatuarı'nın eğitime başlamasının ardından 1940 yılında "Tiyatro ve Opera Tatbikat Sahnesi" kuruldu. Devlet tarafından görevlendirilen ünlü Alman sanatçısı, tiyatro ve opera yönetmeni Carl Ebert, 16 Mayıs 1940 tarihinde yürürlüğe giren bir yasa ile Musiki Muallim Mektebi‘nin Devlet Konservatuarı'na dönüşmesini sağladı. Ebert, 1947'ye kadar Tatbikat Sahnesinde çeşitli oyunların rejisörlüğünü yaptı, sayısız öğrenci yetiştirdi ve Türkiye'de modern tiyatronun kurucuları arasında yer aldı. Devlet Tiyatroları ve Operanın uzun süre yöneticiliğini yapan Cüneyt Gökçer de Ebert'in öğrencisiydi. 
Tiyatro, opera ve bale sanat dallarını bünyesinde bulunduran Devlet Tiyatroları 1949 yılında 5441 sayılı yasayla kuruldu. Devlet Opera ve Balesi 1970 yılına kadar Devlet Tiyatroları teşkilatında bir Bölüm olarak yer aldı. 
Devlet tiyatrolarının kuruluş amacı; 
-Yerli ve yabancı eserlerle halkın genel eğitimini, dil ve kültürünü yükseltmek,
-Türk Sahne Sanatlarının yurtiçinde ve yurt dışında gelişmesini, yayılmasını ve tanıtılmasını sağlamak,
-Türk dilini yerleştirmek ve şive birliğini meydana getirmek,
-Temel değerler üzerinde doğru yargılara varılmasını sağlamak,

olarak belirlendi. Devlet tiyatroları günümüze kadar 21 ildeki bölge sahneleriyle faaliyetini sürdürdü. 
1970 yılında ise 1309 sayılı kanunla Ankara'da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Teşkilatı, merkezi bir yapı olarak kuruldu. 1960'tan beri faaliyetlerine ayrı yerel bir kuruluş olarak devam eden İstanbul'daki Opera ve Bale Topluluğu da 1970'te İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü adı altında bir şube olarak merkezi yapıya bağlandı. Daha sonra, İzmir (1982), Mersin(1990), Antalya (1997) ve Samsun (2008) Müdürlükleri de Ankara'daki merkezi yapıya bağlı olarak kuruldu.