Facebook uygulama geliştiricilere yönelik geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı güncellemelerde, kullanıcıların ödemelerde yerel para birimlerini tercih edebilmelerinin önünü açmıştı. Facebook’un geliştirici blogundan dün yapılan açıklamada, yerel para birimi uygulamasına geçiş için planladığı takvimi paylaşıldı.


Açıklamaya göre Facebook, yeni ödeme özelliğine 2013′ün üçüncü çeyreği itibarıyla tamamen geçmeyi planlıyor. Şirketin bu tarihe kadarki ana hedefi ise geliştiricilerin yerel para birimleriyle ödeme alabilecek konuma gelmelerini ve sisteme entegre olabilmelerini sağlamak. Zira önümüzdeki haftalarla birlikte geliştiricilerin yeni sisteme entegrasyonuna yayınlanacak güncellemelerle birlikte başlanacak.

Popüler sosyal ağ, kullanıcılar için satın alma deneyimini kolaylaştıran, geliştiriciler açısından ise ödemelerin akış performansını artıran ve küresel çapta fiyatlandırma yapabilme esnekliği sağlayan yerel para birimi uygulamasına geçiş için uygulama üreticilerine 90 günlük bir süre tanıdı. Geliştiricilerin bu zorunlu değişikliğe üç ay gibi bir sürede adapte olması bekleniyor.

Yerel para birimi ödemelerine geçiş ile birlikte Facebook’ta uygulama içi bir satın alma yapmak istediğinizde karşınıza krediler yerine, seçtiğiniz para birimine göre hesaplanmış fiyatlandırmalar çıkacak. Böylelikle oyunlarda ve uygulamalardaki sanal ürünleri yerel para biriminizi (ABD doları, İngiliz sterlini, Japon yeni, Türk lirası vb.) kullanarak alabilecek, paranızı öncesinde Facebook Kredilerine dönüştürmek zorunda kalmayacaksınız.

Yılın ilerleyen dönemlerinde, mevcut Facebook Kredileri bakiyeniz, yerel para biriminizdeki karşılığına dönüştürülecek ve bu bakiyeyi tıpkı bugün yaptığınız gibi uygulamalardaki ürünler için harcayabileceksiniz. Facebook’ta alışveriş yaparken kullanmak istediğiniz para birimini şimdiden seçmek için Ödeme Ayarları sayfasına giderek “Tercih Edilen Para Birimi” bölümünden tercihinizi belirleyebilirsiniz.

Facebook’un küçük bir değişiklik gibi görünen bu adımı özellikle geliştiriciler açısından hayati bir önem taşıyor. Zira nakit akışı şirketlerin hizmetlerini sürdürebilmesi açısından kilit role sahip. Ayrıca söz konusu bu değişiklikle birlikte Facebook’un geliştiricilere ürünlerin para birimine göre gerçek fiyatlarını belirleyebilme imkanı tanıması hem daha sorunsuz bir satın alma deneyiminin hem de uygulama üreticilerinin gelirlerindeki artışın kapılarını aralayacağını söylemek mümkün.


 Tarık Çalışkan