Kasım ayında gazete ve dergi sayfalarına en fazla taşınan siyasi olayları mercek altına alan Medya Takip Merkezi’nin raporuna göre, 24 Kasım Öğretmenler Günü gündemde en fazla yer bulan konulardan biri oldu. Öğretmenler Günü, kutlamaların yanı sıra, Ankara Kızılay’da eğitim politikasını protesto eden gruba müdahale edilmesi ile de öne çıktı.

 

Başbakan Erdoğan’ın, partisinin Kızılcahamam’daki kampında eleştirdiği kızlı-erkekli öğrenci yurtları, gündemde geniş yer bulan diğer bir konu oldu. Erdoğan ve Barzani’nin Diyarbakır buluşması, dershanelerin kapatılması talebi ve Mustafa Sarıgül’ün CHP’ye katılması, ayın öne çıkan olayları olarak kayda geçtiler.

 

AYIN SİYASETTE ÖNE ÇIKAN KONU BAŞLIKLARI

No

Konu

1

24 Kasım Öğretmenler Günü

 

2

"Kızlı-erkekli" tartışması

 

3

Erdoğan ile Barzani'nin Diyarbakır buluşması

 

4

Dershanelerin kapatılması talebi

 

5

Mustafa Sarıgül CHP'ye geldi

 

6

10 Kasım Atatürk'ü anma törenleri

 

7

Meclis'te başörtülü kadın milletvekilleri

 

8

Muharrem ayı

 

9

Cemil Çiçek'in, Anayasa Meclis Komisyonu Başkanlığı’ndan çekilmesi

 

10

Adana Valisi Coş’un bir vatandaşa hakareti

 

 

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin Kasım ayını kapsayan raporuna göre, medyanın en çok yer verdiği siyasi parti Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Dershanelerin kapatılmasına yönelik partinin hazırladığı kanun taslağı gündemde geniş yer bulurken, kamuoyunda da konuyla ilgili çeşitli tartışmalara yol açtı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan çekilmesinin ardından, toplantılara katılmayan AKP, ay genelinde 206 bin 222 haber ve yazı ile bir önceki aya oranla medyada yüzde 54 daha fazla yer buldu.

 

Sarıgül CHP’de…

Cumhuriyet Halk Partisi, Kasım’da medyada en fazla öne çıkan ikinci siyasi parti oldu. Yansıma oranlarını Ekim ayına göre yüzde 36 arttırmayı başaran CHP, ay içerisinde Mustafa Sarıgül’ün partiye katılmasıyla adından söz ettirirken, parti üyesi milletvekili Kamer Genç’in Emine Erdoğan’ın Japonya Büyükelçiliği’nde yaptığı konuşmaya müdahale etmesiyle de gündeme geldi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabakata varılan 60 madde ile ilgili de anılan CHP, toplamda 129 bin 716 haber ve yazıya konu edildi.

 

MHP Diyarbakır buluşmasını eleştirdi

Kasım ayında medyanın en fazla söz ettiği bir diğer siyasi parti Milliyetçi Hareket Partisi oldu. MHP Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan’ın Diyarbakır’da Barzani ile bir araya gelmesini “İkinci Habur rezaleti” şeklinde yorumlarken, sivil anayasa yapımında MHP olarak masadan kalkan taraf olmayacaklarını açıkladı. MHP, ay genelinde 54 bin 164 haber ve yazı ile konuşuldu.

 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Haber adedi

Artış (%)

1

AKP

206.222

54

2

CHP

129.716

36

3

MHP

54.164

26

4

BDP

38.945

16

5

SP

6.068

30

 

 

Başbakan, “kızlı-erkekli” yorumu ve Diyarbakır buluşmasıyla gündeme oturdu

MTM’nin Kasım ayında medyaya en fazla konu olan siyasi isimleri de belirlediği araştırma raporuna göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, medyanın en çok yer verdiği siyasi oldu. AKP’nin Kızılcahamam Kampı’nda, kız ve erkek öğrencilerin birlikte kaldığı evlerle ilgili yaptığı eleştirileri, kamuoyunda geniş tartışmalara yol açan Erdoğan’ın medyada öne çıktığı bir diğer konu ise Mesut Barzani ile Diyarbakır’daki toplu açılışta bir araya gelmesi oldu. Bir önceki aya oranla medyada yüzde 71 daha fazla yer bulan Erdoğan, toplamda 187 bin 922 haber ve yazıda yer aldı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Norveç Kralı’nı ağırladı…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 bin 547 haber ve yazı ile medyaya en fazla konu olan ikinci siyasi isim oldu.  Norveç Kralı 5. Harald’ı Türkiye’ye davet eden Gül, Norveç Kralı ile Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin görüştü. Muharrem ayı dolayısı ile, Çankaya Köşkü’nde iftar yemeği veren Abdullah Gül, Öğretmenler Günü nedeniyle 81 ilden gelen öğretmenlerle Çankaya Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya gelmesiyle de medyada yer buldu.

 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Haber adedi

Artış (%)

1

Recep Tayyip Erdoğan

187.922

71

2

Abdullah Gül

30.547

9

3

Kemal Kılıçdaroğlu

29.651

28

4

Bülent Arınç

26.624

206

5

Mustafa Sarıgül

17.154

29

 

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Kasım 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:

ü  AK Parti'nin Konya milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Denizli milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey’İn, TBMM Genel Kurulu’na başörtülü katılmaları ile meclis tarihinde bir ilk gerçekleşti.

ü  Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Yeni yönetmelikte nişanlardaki T.C. ibareleri kaldırıldı. Devlet Nişanı'nın yeni kompozisyonunda ön yüzdeki Atatürk siluetine de yer verilmedi.

ü  Diyarbakır Valiliği, valilik binasının yan tarafında bulunan “Ne Mutlu Türküm Diyene” tabelasını kaldırttı.

ü  CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Kadıköy’de düzenlediği mitingte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıkladı.

ü  Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler'e bağlı Samar ve Leyte adalarını Haiyan Tayfunu'nu vurdu. Yaşanan felakette ölü sayısının en az 10 bin olduğu açıklandı.

ü  Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Devrim Kanunları arasında yer alan tekke ve zaviyelerin kapatılmasına neden olan kanunun kaldırılması için kanun teklifi verdi.

ü  Azerbaycan’daki seçimlerden sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, 'Devlet Nişanı' tevcih edildi.

ü  TBMM İçtüzüğünde yapılan değişiklikle, kadın milletvekillerinin pantolon giymesi serbest hale geldi.

ü  BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için başvuruda bulundu.

ü  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. İki lider, Suriye'de iç barışın sağlanması ve insani durumun bir an önce düzelmesi konusunda mutabık kalırken, zaman kaybetmeme çağrısı yaptılar.

ü  Partisindeki görüşün aksine, ‘Dershaneler kapatılmasın’ diyen AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal Müşterek Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

ü  İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın oluşturduğu Cenevre müzakereleri 6 aylık geçici bir anlaşmayla sona erdi. Tahran’ın nükleer programının masaya yatırıldığı müzakereler sonucunda, İran nükleer programından taviz vermesine ve bu konuda şeffaflık açılımında bulunmasına ve başta ABD ve Avrupa devletleri olmak üzere uluslararası kamuoyunun da İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları gevşetmesine karar verildi.

ü  Başbakan Erdoğan, AK Parti grup toplantısında, belediye başkan adaylarından 10’unu açıkladı. Buna göre, Ankara'da Melih Gökçek, Kayseri'de Mehmet Özhaseki, Konya'da Tahir Akyürek, Kırşehir'de Yaşar Bahçeci, Amasya'da Cafer Özdemir, Afyonkarahisar'da Burhanettin Çoban'ı değiştirmezken, Gümüşhane'de İl Başkanı Ercan Çimen, Bartın'dan Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Seyfettin Kalay, Kahramanmaraş'ta İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Eskişehir’de Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan aday olarak gösterildi.

ü  Başbakan Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani ile, başbakanlık resmi konutunda bir araya gelerek, bölgesel konular üzerinde görüştü.

ü  Yüksek Askeri Şûra'nın olağan kış toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı.

ü  Japonya Büyükelçiliği’nde konuşma yapan Emine Erdoğan’a sözlü müdahalede bulunan CHP’li milletvekili Kamer Genç’e çeşitli siyasi çevrelerden tepki gelirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da müdahalenin doğru olmadığını ifade etti.