NEVRUZ KUTLAMALARINDA ÖCALAN’IN MEKTUBU OKUNDU…

Diyarbakır’da 21 Mart’ta düzenlenen Nevruz Kutlaması, ayın siyaset gündeminde ses getiren olaylarından biri oldu. MTM’nin gazeteler, dergiler, TV’ler ve internet medyası üzerinden yaptığı araştırma sonucunda, 12 bini aşkın haber ve yazıda geçen Nevruz Kutlamalarına, Abdullah Öcalan’ın mektubu damga vurdu. Önceki yılların aksine, arbede yaşanmadan barış sloganlarının atıldığı etkinlikte, Öcalan'ın bir sayfalık mektubunu Bağımsız Milletvekili Leyla Zana Kürtçe ile BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Türkçe okudular. Öcalan’ın mesajında, silahlı unsurların sınır dışına çekilmesi aşamasına gelindiğini ve silahlı direniş sürecinden demokratik siyaset sürecine kapı açıldığı belirtildi. Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında Türk bayrağının olmaması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından aksaklık şeklinde eleştirilirken, terör örgütü 21 Mart’tan itibaren ateşkes ilan ettiklerini açıkladı.

 

İMRALI TUTANAKLARININ BASINA SIZDIRILMASI GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ!

Abdullah Öcalan’ın İmralı’da BDP’lilerle yaptığı görüşmeye ait tutanakların basına sızdırılarak, kamuoyuna duyurulması, ay boyunca medyaya en fazla konu olan olaylardan biri oldu. Muhalefet kanadından terör örgütü ile pazarlık mı söz konusu soruları duyulmaya başlanırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tutanakların basında yer almasının bir gazetecilik başarısı olduğunu dile getirdi. Hükümet, devlet geleneğine aykırı herhangi bir pazarlık ya da görüşmenin söz konusu olmadığını vurguladı. Başbakan Erdoğan ise, tutanakları kimin sızdırdığını basının açıklamasını istedi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, önce vekillerinden hiçbirinin tutanakları sızdırmadığını bildirirken, daha sonra ise BDP PM üyesi Balıkesir İl Başkanı Rauf Kocaman ile Bursa il örgütü yöneticilerinden Resul Baykara’nın sızdırdığını belirtti. İki PM üyesi görevlerinden istifa etti.

 

İSRAİL TÜRKİYE’DEN ÖZÜR DİLEDİ…

İsrail’in 2010 yılında Mavi Marmara Gemisi’ne yaptığı saldırı üzerine özür dilemesi, Mart ayı gündeminde öne çıkan bir diğer konu oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak 9 Türk vatandaşının öldürüldüğü 2010 yılındaki Mavi Marmara baskını için Türkiye’den özür diledi. İsrail Başbakanı, Ankara’nın kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi talebini kabul etti ve abluka altındaki Gazze’ye sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaların da barış zamanında uygulanmayacağını taahhüt etti. Erdoğan da Türkiye adına özrü kabul etti. Uluslararası basın, tarihî özrü son dakika olarak duyururken gelişme muhalefet tarafından ise ABD’nin isteğiyle gerçekleşti şeklinde yorumlandı.

 

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin her ay düzenli olarak hazırladığı ayın siyaset gündemi raporuna göre, Mart boyunca medyaya en fazla konu olan siyasi parti, Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Bir önceki aya oranla medya yansımalarında yüzde 11’lik artış yaşanan AKP’nin haberleri arasında, genel merkezine yapılan silahlı saldırı öne çıktı. İmralı Süreci ile ilgili muhalefet partisinin eleştirilerini alan AK Parti, toplamda 153 bin 606 haber ve yazıda yer aldı.

 

CHP süreçle ilgili bilgi istiyor…

Ayın medyada öne çıkan ikinci siyasi partisi CHP oldu. 1 Mart Tezkeresi tutanaklarının yayınlanması için meclise başvuran CHP, İmralı Süreci ile ilgili iktidarın kendilerine hiçbir bilgi vermediğini iddia etti. Çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmaları başta olmak üzere gündemdeki konuların ele alındığı olağanüstü bir toplantı ile bir araya gelen CHP Parti Meclisi, toplantının ardından yayımladığı 4 maddelik bildiride Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı süreçle ilgili açıklama yapmaya davet etti. CHP ay boyunca 95 bin 320 haber ve yazıya konu oldu.

 

BDP ayın öne çıkan diğer partisi oldu

Mart ayında medyada en çok yer alan bir diğer siyasi parti BDP oldu. İmralı süreci, İmralı’ya giden partili heyette kimlerin yer aldığı, İmralı tutanaklarının medyada yayınlanması gibi konularla haberlerde adından söz ettiren Barış ve Demokrasi Partisi, medyaya bir önceki aya göre yüzde 9 oranında daha fazla yansıyarak, 64 bin 264 haber ve yazıda yer aldı.

 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Haber adedi

Artış (%)

1

AKP

153.606

11

2

CHP

95.320

9

3

BDP

64.264

9

4

MHP

50.191

30

5

SP

6.098

-5

 

*Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Mart 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

Erdoğan siyaset gündeminin zirvesinde

MTM’nin aynı araştırmasına göre, ayın medyada en çok konuşulan siyasi ismi, Şubat ayında olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan oldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başta olmak üzere, çeşitli ülkelerden üst düzey isimleri ağırlayan Erdoğan, terör sorunun çözümü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başbakanlıkta 10. yılını dolduran Erdoğan, yoğunlukla İmralı süreciyle ilgili açıklamaları ile gündeme gelerek, 125 bin 204 haber ve yazıda yer buldu.

 

CHP Lideri Cumhurbaşkanı ile İmralı süreci ve yeni anayasayı görüştü…

Araştırma raporuna göre, Mart ayında medyada en çok yer alan ikinci siyasi isim ise Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Terörün son 10 yılda geldiği noktaya vurgu yaparak, hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Anayasa çalışmaları ve İmralı süreci ile ilgili görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, haberlerindeki yüzde 16’lık artışla 24 bin 563 haber ve yazı ile gündeme geldi.

 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Haber adedi

Artış (%)

1

Recep Tayyip Erdoğan

125.204

1

2

Kemal Kılıçdaroğlu

24.563

16

3

Barack Obama

20.055

23

4

Ahmet Davutoğlu

16.817

66

5

Devlet Bahçeli

16.068

96

 

*Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Mart 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

MTM 'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:

·         28 Şubat Postmodern Darbesi, 16. yılında yurt genelinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

·         Almanya'nın Stuttgart şehri yakınlığındaki Backnang kasabasında bir apartmanda çıkan yangın sonucu aynı aileden 8 Türk'ün yaşamını yitirdiği bildirildi. Türkiye, Almanya'daki yangının çıkış nedeni, yetkililerin yaptıkları ve yapacakları çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, Almanya'dan, yangının gerçek nedeninin hiç bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturmasını ve kamuoyuna açıklamasını beklediklerini bildirdi.

·         Genelkurmay Başkanlığı, Alman Patriot Birliği’nin Kahramanmaraş'taki Gazi Kışlasına konuşlanması ve buradaki Alman askerlerinin durumu ile ilgili olarak Alman ve Türk basınında çıkan haberlerdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

·         Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos'un da bulunduğu 12 bakan ile birlikte özel bir uçakla İstanbul'a gelerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

·         Diyarbakır'da aralarında baro, esnaf odaları, İHD ve MAZLUMDER'in de bulunduğu 159 sivil toplum kuruluşu (STK), terör sorununun çözüm sürecine destek verdiklerini açıkladı.

·         Kandil'e İmralı mektubunu götüren heyette yer alan DTK eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile Altan Tan, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Yaklaşık 2 saat basına kapalı gerçekleşen toplantıda PKK'nın silahları bırakmasına yönelik sürece destek verdiğini belirten Barzani, Başbakan Erdoğan'ın başlattığı bu süreci önemli bulduklarını ve rollerini üstlenmeye hazır olduklarını belirtti.

·         Küba'daki kanser tedavisinin ardından 18 Şubat'ta ülkesine dönen Venezula Devlet Başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetti.

·         Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'nın silah bırakması için yürütülen çözüm sürecine yönelik geniş kapsamlı bir çalıştay düzenledi. TSK'nın çözüm stratejisinde, Kürtçe'nin kullanımının kolaylaştırılması, bazı yer adlarının eskiye dönmesi, bölgede vaazların Kürtçe verilmesi, ders kitaplarındaki aşırı milliyetçi ifadelerin törpülenmesi yer aldı.

·         Ahmet Davutoğlu, yakın zamanda Yeni Zelanda ile vizelerin kaldırılacağını bildirdi.

·         Diyarbakır'ın Hani ilçesi Topçular Jandarma Karakolu’na, terör örgütü PKK tarafından roketli ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, çıkan çatışmada teröristlerin kaçtığı belirtildi.

·         TBMM Başkanlığı, vatandaşların Meclis'i gezmesi amacıyla ''halk günü'' uygulaması başlatıyor. Yeni uygulamayla; TBMM'yi gezmek isteyen ziyaretçiler, cumartesi günleri randevu almaksızın 11.00 - 16.00 saatleri arasında Dikmen kapısından giriş yapmak suretiyle gezi programından yararlanabilecek.

·         Türkiye-Suriye arasındaki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 11 Şubat’ta yaşanan bombalı saldırının failleri ele geçirildi. 5'i Suriyeli 3'ü Türk olmak üzere 8 kişiyi gözaltına alan polis, eylemin talimatını Suriye ordusuna bağlı zırhlı birliklerin komutanı Ebu Şufettir lakaplı Ammıd Havvas'ın verdiğini tespit etti.

·         Terör örgütünün 19 aydır elinde tuttuğu 8 kamu görevlisi rehine, 3 BDP’li milletvekilinin yanı sıra İHD ve Mazlum-Der yetkililerinin yer aldığı heyete teslim edildi.

·         Papa 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevinden ayrılmasıyla boşalan makama Papa Francis geldi.

·         Ordu Belediyesinin ‘büyükşehir’ olmasını öngören kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.  

·         Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi’ne eş zamanlı silahlı saldırı düzenlendi. DHKP-C’nin düzenlediği öğrenilen saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

·         BDP Milletvekili Sebahat Tuncel 2011 yılında Silopi'deki nevruz kutlamalarında tokat attığı emniyet görevlisi Murat Çetiner'e 25 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.