Enerji Bakanı Taner Yıldız sabah yaptığı açıklamada 217 cenazenin ailelere teslim edildiğini, son 12 saatte madenden canlı çıkarılan işçi olmadığını belirtti.

Gece madende biriken karbonmonoksit gazı nedeniyle arama çalışmalarına bir kaç saat ara verildi. Gazın tahliye edilmesiyle birlikte, arama kurtarma ekipleri sabah saatlerinde madene yeniden girdi. Yekililer içeride kaç madenci kaldığına dair net bilgi vermiyor. Madenin önünde yaklaşık 60 ambulansın beklediği belirtiliyor. Madende kalanlara dair umutların giderek tükendiği ve yerel halkın ölü sayısının 400'e çıkabileceğini dile getirdiği belirtildi.

Hükümetin üç günlük ulusal yas ilan etmesiyle ülkede bayraklar yarıya indirildi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları da iptal edildi. DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMO (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve TTB (Türk Tabipler Birliği) de Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bugün Soma'ya gidecek.

Siyasilere tepki
Dün bölgeyi ziyaret eden siyasilere karşı büyük öfke vardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arabası tekmelendi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ilçe binası yağmalandı. Başbakan, protestoların artması üzerine bir markete sığınmak zorunda kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise, protestolar nedeniyle madenin önünde açıklama yapamadı.

Başbakan Erdoğan, Soma'ya geldikten sonra yaptığı ilk açıklamada, "Bunlar olağan şeylerdir. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var" diye konuşmuş ve "literatürde iş kazası diye bir şey var" demişti. Yıldız ise, şu an için önceliğin madencilere ulaşmak olduğunu yineledi ve "Kazayla ilgili her türlü soruşturma ve inceleme daha sonra yapılacak" dedi. Enerji Bakanı 196 madenci cenazesinin ailelerine teslim edildiği bilgisini verdi. Manisa'nın Soma ve Kırkağaç ilçelerinde madenci cenazeleri defnedildi.

Protestolara polis müdahalesi
Soma'daki protestoların dışında dün İstanbul ve Ankara'da da Soma'daki maden kazasını protesto eylemleri düzenlendi. Saat 19:00'da büyük bir kalabalık İstiklal Caddesi'nin Tünel tarafında toplanarak Taksim'e yürümeye çalıştı ancak grup polis müdahalesiyle karşılaştı. TOMA ve biber gazı ile müdahale eden polis protestocuları Karaköy limanına kadar püskürttü. Ankara'da da benzer görüntüler yaşandı. Kızılay Güven Park'ta toplanan göstericilerin bir kısmı, Konur Sokak'taki Madenci Anıtı'na karanfil bıraktıktan sonra ardından Meclis istikametine yürümek istedi. Polisin gruba izin vermeyerek müdahale etmesi üzerine göstericilerin arasından polise doğru havai fişekler atıldı.

Başsağlığı mesajları
Hükümetin üç günlük ulusal yas ilan etmesinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri ve TÜSİAD(Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) da başsağlığı mesajları yayınladı. TÜSİAD'ın mesajında "Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler ivedilikle hayata geçirilmelidir" dendi. Soma'daki faciada can kaybının artmasının ardından, yurtdışından da başsağlığı mesajları geldi. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Yunanistan ve İsrail başsağlığı dilerken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Pakistan iki günlük yas ilan etti.

(BBC)