Manisa Soma'da kömür ocağında çıkan yangında mahsur kalan işçilere ulaşmak için zamana karşı yarış başlatıldı. Ancak saatler ilerledikçe ölüm haberleri geldi. Türkiye'yi yasa boğan kara haberi madende inceleme yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Faciadan 11 saat sonra, sabaha karşı saat 05.00'da açıklama yapan Taner Yıldız, 201 madencinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Ölümlerin karbonmonoksit zehirlenmesinden olduğunu belirten Bakan Yıldız gecenin ikinci açıklamasında şunları söyledi: "Zaman aleyhimize ilerliyor, zaman ilerledikçe sıkıntımız ve ölü sayısı da artıyor. Şu ana kadar 201 işçi kardeşimizi kaybetmiş bulunuyoruz. Kendisi çıkan ve ilk müdahaleyle çıkarılan 363 kişi tahliye edilmiştir. Olay olduğu sırada 787 işçi kardeşimiz içeride çalışıyordu. Hâlâ içeride olan çok sayıda işçi var. Toplam yaralı sayısı 80, bir işçinin durumu ağır. Herkes imtihan veriyor, sabaha kadar içerideki kardeşlerimizi de çıkarmak zorundayız. Bu arada sosyal medyada yapılan açıklamalarda infial yaratabilecek şeyler söylendiğini üzüntüyle duyuyoruz. Maden ocağının 1 yıllık olduğu ve kan arandığı şeklinde yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız.

Hepimizin canı gidiyor. Zaman ilerledikçe rakamın artmasından endişe duyuyoruz. Denetim ve teftişlerle ilgili bir şey söylemem mümkün değil. O bu gecenin gündemi değil. Bir enerji bakanı olarak en zor görevlerimden birini yapıyorum ve bunun daha da büyüyeceğinin sıkıntısını yaşıyorum. Sağlık Bakan Yardımcımız ekibinin başında, ambulans ve kurtarma ekibi sıkıntımız yok. Cenazelerin teşhisiyle ilgili bir sıkıntı yok. Çünkü içeride grizu patlaması olmadığı için işçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesinden şehitlik mertebesine ulaştı."

Enerji Bakanı yıldız, sabah saat 08.00 sıralarında yaptığı son açıklamada da 80 yaralıdan 20'sinin kurtarma çalışmalarına gidenler olduğunu, içeride yangının devam ettiğini ve umutların azaldığını söyledi.

Manisa'nın Soma ilçesinden gelen haber Türkiye'yi yasa boğdu. 598 işçinin vardiya değiştirdiği sırada kömür madeninin girişinin 600 metre ilerisindeki trafodaki patlamanın ardından çıkan yangın sonucu ocak dumanla doldu. Bu dakikadan sonra yaşam savaşı başladı. Kurtarma çalışmaları kapsamında madene oksijen verildi. Ancak saatler ilerledikçe cesetler çıkarılmaya başlandı

Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciayla ilgili olarak, arama kurtarma çalışmalarına da katılan maden işçisi Sami Kılıç, "İçeride yangın hala devam ediyor. Girilmeyen panolar var. O panolarda 350-400 kişi tahmin ediliyor, daha çıkmamış" diye konuştu.

Soma'daki maden faciası sonrası kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Sami Kılıç, arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. 9 yıldır madende çalıştığını belirten Kılıç, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Bu tür kazalara karşı eğitim aldıklarını ifade eden Sami Kılıç, "Maske olsa da kurtulması zor. Pano patlayınca elektrik olmuyor, elektrik olmayınca vantilatörler çalışmadığı takdirde hava akımı kesiliyor. Hava akımı kesilince, yaşam ihtimali kesiliyor. Maskeyle 45 dakikada temiz havaya çıkma eğitimi verdiler bize. 1 buçuk kilometreyi 45 dakikada çıkamazsın" dedi.

Kılıç, ölü sayısının artabileceğini kaydederken, "Oradaki şef ve amirlerle konuştum. Şu an 350-400 kişi tahmin ediyorlar. Patlama panosuna daha giriş yapılmadı. Oranın hava akımına ulaşıp, oradaki yangını söndürüp o şekilde girme tahmini var" diye konuştu. 

Kılıç, kurtarma çalışmalarına katıldığı madenden 80 cenaze çıkardığını ifade ederken, "Cesetler ayrı ayrıydı, 4-5 kişi bir yerde, 10 kişi bir yerde. Girilmeyen patlama olan yerde toplu olabilir" diye endişesini dile getirdi.