TVHB Merkez Konseyinden Basın Açıklaması

Çiğ Süt Üreticileri Tüketicileri Grubu ve Fikir Sahibi Damaklar Grubunun ortaklaşa düzenlediği ‘’Rekabet Kurumu süt ve yemdeki haksız rekabeti mercek altına aldığını bir an önce ilan etmeli!” kampanyası ile ilgili

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet Kamuoyuna aşağıdaki açıklamayı yaptı:

Kamuoyuna Duyuru,

      Türkiye’de üreticiye satış garantisi, sanayiciyi hammadde sağlama, tüketiciyi de sağlıklı ürün tedarik etme amacıyla sözleşmeli tarım modelleri de uygulanmaktadır. Bu sistemin sürekliliği, tarafların birbirini koruması, karşılıklı güven vermesi iyi günde kötü günde bir olması, sıkıntılara ortak çare bulunması prensiplerine  bağlıdır.

         Ancak zamanla bu üretim tarzında üreticiler, alıcılara yani sanayicilere bağımlı hale gelmektedir. Bundan yararlanan bazı  sanayiciler, konumunu veya gücünü de kullanarak özellikle örgütsüz üreticileri baskı altına almaya başladığı görülmektedir.

         Öyle ki son zamanlarda süt sanayicileri, bir yandan üreticinin sütünü düşük fiyattan alırken diğer yandan da üreticiye hayvanlarına alacağı yemi alacağı yer konusunda şantaj yaptığı duyumları alınmıştır.

         Süt üreticimizi baskı altına alanları kınıyoruz. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak tüm üyeleriyle beraber süt üreticimizin yanında olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

         Konunun incelenmesi hususunda Rekabet Kurulunu göreve davet ediyoruz. Saygılarımla/Talat GÖZET/TVHB Merkez Konseyi Başkanı