EKONOMİ

500 ve 1000 TL’lik Banknot Çıkacak mı? Son Açıklama Geldi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yüksek enflasyon sonrası gündeme gelen 500 ve 1000 TL’lik banknot iddialarına yanıt verdi. Karahan, “Şu an için böyle bir hazırlığımız yok ancak ihtiyaç görülürse gerekli adımlar atılır” dedi.

Abone Ol

Son dönemde artan fiyatlar ve dolaşımdaki para miktarı nedeniyle kamuoyunda sık sık gündeme gelen 500 TL ve 1000 TL’lik banknot tartışmalarına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan açıklık getirdi.

Meclis’te yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Karahan, yeni kupürlü banknot basımına ilişkin soruları yanıtladı. Karahan, konunun ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi:

“Şu anda 500 veya 1000 TL’lik banknot için alınmış resmî bir karar veya yürürlükte olan bir hazırlık yok. Ancak nakit kullanımındaki gelişmeler izleniyor. Eğer ihtiyaç olursa gerekli adımlar atılır.”

Karahan, paranın nominal değer yapısının enflasyon ve dolaşımdaki para kompozisyonu dikkate alınarak belirlendiğini vurguladı.

Uzmanlar ise yüksek enflasyon nedeniyle büyük kupürlere ihtiyaç duyulduğunu, özellikle ATM ve nakit taşıma maliyetlerinin arttığını dile getiriyor. Buna karşın hükümet kanadından şimdiye kadar net bir adım atılmış değil.

Merkez Bankası’nın para politikası adımlarını kademeli sıkılaşma, enflasyonla mücadele ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda sürdüreceği belirtiliyor.

{ "vars": { "account": "G-D88DGY52YP" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }