ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, Washington’un yoğun çabaları sayesinde iki ülkenin nihayet uzlaştığını duyurdu:
“Amerika Birleşik Devletleri’nin arabuluculuğunda geçen uzun bir gecenin ardından, Hindistan ve Pakistan’ın tam ve derhal geçerli olacak ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Her iki ülkeyi de sağduyulu ve akıllıca bir yaklaşım sergiledikleri için tebrik ediyorum.”
Pakistan tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 17.00’den (TSİ 12.30) itibaren “karada, havada ve denizde tüm ateşin ve askeri faaliyetlerin durdurulacağı” bildirildi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri de iki ülkenin “tam ve acil bir ateşkes” konusunda mutabakata vardığını doğruladı.
Gerilim, 7 Mayıs sabahı Hindistan’ın Pakistan toprakları ve Pakistan idaresindeki Keşmir bölgesinde dokuz farklı noktaya hava saldırısı düzenlediğini açıklamasıyla zirveye ulaştı.
Bu saldırıların ardından topçu atışları, İHA ve füze saldırılarıyla çatışmalar günlerce sürdü.
Bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan bilgilere göre, 48 kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalarda Pakistan idaresindeki Keşmir’de 5 sivilin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Hindistan, Pakistan’ı 22 Nisan’da Keşmir’in Pahalgam bölgesinde 26 turistin hayatını kaybettiği saldırının sorumlularını korumakla suçladı.
Dışişleri Bakanı Misri, bu saldırı sonrası “Pakistan’da konuşlanan terör hücrelerini izliyoruz” diyerek hava operasyonlarının önleyici nitelikte olduğunu savundu.
Pakistan yönetimi ise bu suçlamaları kesin bir dille reddetti ve Hindistan’ın saldırılarına bahane olarak bu olayı öne sürdüğünü iddia etti.
Çatışmalar sırasında Pakistan, 25 adet Hint İHA’sını düşürdüğünü duyururken, Hindistan tarafı da Pakistan’ın SİHA ve füze saldırılarını büyük ölçüde etkisiz hale getirdiğini belirtti.
Hindistan ayrıca Pakistan’ı, Türk yapımı SİHA’larla saldırı düzenlemekle suçladı.
Sivillerin hedef alındığı saldırılar, hem kamuoyunda hem de uluslararası arenada ciddi tepki topladı.