Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti: 

Enflasyonda, 2003 sonrasının rekorları kırıldı

“2017 Mart ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde1,02, Yİ-ÜFE’de yüzde1,04 olarak açıklanmış olup, 3 aylık TÜFE yüzde4.34, yıllık TÜFE yüzde11.29, 3 aylık ÜFE yüzde6.38, yıllık ÜFE yüzde16 oranlarıyla 2003 yılı sonrasının rekorlarını kırmıştır.

TÜFE'de Mart ayında yüzde 1,93 oranında artan gıda fiyatları enflasyona 0.42 puan, yüzde1,99 oranında artan giyim fiyatları enflasyona 0.15 puan katkı yapmışlardır. Yıllık bazda ise TÜFE'ye en yüksek katkı yapan gruplar yüzde 17,69 artışla ulaştırma, yüzde 12,5 artışla gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 21,71 artışla alkollü içecekler ve sigaradır.

Mart ayı zam şampiyonu mandalina

Mart ayında en yüksek artış gösteren ürün veya hizmetler yüzde27,53 ile mandalina, yüzde 26,05 ile sivri biber ücretidir. Sebze ve meyve fiyatları iklim koşullarına ve mevsimlik ürünlere bağlı olarak yüksek artış ve azalışlar göstermektedir. Maydanoz, yeşil soğan gibi ürünlerde sert fiyat düşüşleri gerçekleşmiş olmakla birlikte tarımda bazı ürünlerde üretim azalması yaşanmakta, arz azalışı fiyatlara yansımaktadır.

Gıda enflasyonunda et fiyatlarının aylık olarak yüzde4, yıllık olarak yüzde13, cips fiyatının aylık yüzde5, yıllık yüzde15, bebek mamasının aylık yüzde7, yıllık yüzde20, leblebi fiyatının aylık yüzde4, yıllık yüzde50 artması da dikkat çekicidir. Gıda fiyatlarında döviz kuru ve uluslararası fiyatlara bağlı artış olduğu görülmektedir. Giyim fiyatlarında yeni sezon fiyat artışları kısmen de olsa başlamıştır, devam edecek görünmektedir. Çekirdek enflasyondaki artış, gıda dışı, otomobil, sabun gibi değişik ürünlerde görülmektedir. Yıllık olarak en yüksek fiyat artışının yüzde160 ile mendilde gerçekleşmiş olması da ilginçtir.

ÜFE’yi en çok demir-çelik fiyatları artırdı

Aylık yüzde1,04, yıllık yüzde 16,09 artan ÜFE'ye Mart ayında en yüksek katkıyı 0.27 puan ile demir-çelik, 0.24 puan ile tekstil yapmıştır. Yıllık yüzde 16 artışta en yüksek katkılar 3.72 puan ile demir-çelik gibi ana metaller 1.88 puan ile kömür ve akaryakıt, 1.85 puan ile tekstil, 1.64 puanla gıda, 1.0 puanla kimyasallardır.

Enflasyonu döviz ve artan girdi fiyatları etkiledi

Dolayısıyla enflasyonda artışta sebze-meyve ve giyimdeki mevsimlik artışlar dışında en yüksek etkinin döviz kuruyla birlikte artan ithal girdi fiyatlarından geldiği görülmektedir. Maalesef döviz kurunda önceki aylardaki sert yükseliş hem maliyetleri artırmış hem de enflasyon beklentilerini bozmuştur.

Merkez Bankası’nın kararlılığı önemli

Merkez Bankası Kasım ayında yüzde 7.7'ye düşürdüğü fonlama maliyetini son günlerde yüzde11.35'e kadar yükseltmiş bulunmaktadır. Ekim-Aralık döneminde uygulanan düşük faiz politikasının bedelini bugün çift haneli enflasyonla ödemekteyiz. Yaz aylarına doğru enflasyonda düşüş seyri başlasa bile büyümenin yüzde 2.9 olduğu, dayanıklı mallarda vergi indirimi ve kampanyalarla fiyat artışlarının sınırlanmış olduğu bir dönemde ortaya çıkan enflasyon artışının bir süre devam etmesi doğaldır. Bu nedenle enflasyonun yüzde 7-8 bandına geri dönmesi zaman alacak ve Merkez Bankasının bundan sonraki kararlılığına bağlı olacaktır.

Batı Akdeniz’de enflasyon Türkiye ortalamasının üzerinde

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 1,19, üç aylık bazda yüzde 4,57 ve yıllık bazda yüzde 11,64 olarak gerçekleşmiştir.

Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artışlaryüzde 3,53 ilesağlık, yüzde 3,19 ile gıda ve alkolsüz içeceklerve yüzde 3,10 ile eğlence ve kültür harcama gruplarında olmuştur. Üç aylık enflasyonda en yüksek artışlar, yüzde 11,60 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 10,44 ile sağlık ve yüzde 6,22 ile ulaştırma harcama gruplarında görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 21,81ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 18,20 ile ulaştırma ve yüzde 15,59 ile sağlık gruplarında gerçekleşmiştir. Üç aylık bazda en fazla düşüş giyim ve ayakkabı grubunda görülmüştür.

Bölgemizde enflasyon, aylık, üç aylık ve yıllık bazdaTürkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazdayedinci, üç aylık bazda on altıncı ve yıllık bazda ise on yedinci sırada yer almıştır”