Antalya’da, Muratpaşa Belediyesi’nin kadın çalışanları, siyah giyerek kadın cinayetlerini protesto etmek için bir araya geldi. Belediye Başkanı Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal’ın da destek verdiği açıklamada kadınlar, “Bizler; kadın katili, tacizci, tecavüzcü olduğu bilinen ve kadına yönelik şiddet uygulayan kimseye, makamı, mevkii, toplum içindeki durumu ne olursa olsun hizmet etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz” diye haykırdı.

Muğla’da Pınar Gültekin’ın eski erkek arkadaşı tarafından katledilmesinin ardından kadın cinayetlerine “Dur” demek için Antalya’da Muratpaşa Belediyesi kadın çalışanları belediye fuayesinde öğle tatili çıkışında bir araya geldi. Muratpaşa Belediyespor kadın hentbol takımıyla birlikte belediye meclis üyelerinin de katıldığı etkinlikte kadınlara belediyenin erkek çalışanları da eşlik etti.

Muratpaşa Belediyesi çalışanları kadına yönelik şiddete ‘Hayır’ demek için siyah giyerken fuayeye “Şiddetin her türlüsüne karşıyız” ve “Kadına yönelik şiddet, şiddetin her biçimi gibi insanlığın yüz karasıdır” yazılı pankartlar asıldı. Belediyede yapılan açıklamaya Belediye Başkanı Ümit Uysal, eşi Ümran Uysal’la birlikte siyah giyerek destek verdi.

EŞİTLİK VE ADALET

Muratpaşa Belediyesi kadın çalışanları adına Kıvılcım Selen Sayar’ın okuduğu açıklama “Artık kalbimizin kaldıracağı bir acı daha kalmadı” ifadesiyle başladı. Kadın cinayetlerin nedenleri açıklama çabasının bir yana bırakılmasına istendiği açıklamada, şu noktalar vurgulandı:

“Cinayetlere neden, kadınların gülmesinden yürümesine, mesleğinden görüntüsüne kadar hemen hemen her konuda ürettiğimiz dayatmacı ve yargılayıcı fikirlerimizdi. Burada toplandık çünkü öfkeliyiz. Suçluyla empati yapılmasına, yaşama hakkımızın elimizden alınmasına öfkeliyiz. Biz kadınlar insanca yaşamak için yeryüzünün kadınların katledilmediği, kadına yönelik şiddetin normalleştirilmediği, tacizin, tecavüzün, cinsel ayrımcılığın olmadığı bir yer olması için amasız fakatsız herkesin çalışmasını istiyoruz. Bizler ayrımcılık, ayrıcalık değil eşitlik ve adalet istiyoruz. Kadınları her türlü şiddeti korumak ve kadına karşı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırılmak için imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nin değiştirilmesini değil uygulanmasını istiyoruz.”    

HİZMET ETMEYECEĞİZ

Tüm bu açıklamalarla birlikte Muratpaşalı kadınlar adına yapılan açıklama, “Bizler; kadın katili, tacizci, tecavüzcü olduğu bilinen ve kadına yönelik şiddet uygulayan kimseye, makamı, mevkii, toplum içindeki durumu ne olursa olsun hizmet etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz” ifadeleriyle sona erdi.

ÜRKEK YAKLAŞIMLAR

Başkan Uysal ise kadının bir meta olarak görülmesi, bedeninin şahsiyetinin önünde algılanması ve bunun kuşaklar boyu devam eden sosyo-psikolojik davranış modellerine yol açması ve hatta bunun bir takım doktorinler tarafından desteklenmesinin kadına yönelik şiddeti teşvik eden bir ortam oluşmasına neden olduğunu söyledi. Başkan Uysal, şöyle konuştu

“Siyasi makamların konuya ürkek yaklaşması ve gerçek mecrasından bu eşitsizliklerin ele alınamaması her gün yeni bir kadınının şiddet kurbanı olmasına neden oluyor. Biz her defasında bu tip anma ya da törenle ‘Son’ olmasını temenni ediyoruz ama bütün bir ülke, belki de dünya ve insanlık olarak bu temenninin ötesinde topyekun bir çalışmaya ihtiyaç var. Muratpaşa Belediyemizin karakteri, yapısı ve tavrı böyle olmaya böyle kalmaya devam edecek. Başta kadına yönelen şiddet olmak üzere şiddetin her türlüsüne ‘Hayır’ diyoruz.”

Başkan Uysal’ın konuşmasının ardından etkinlik kadın cinayetlerine karşı dakikalarca devam eden alkışlarla sona erdi.