İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından Covit 19 korona virüsü ile mücadele kapsamında önce tekstil, daha sonra sebze ve meyve tezgahlarının dışında kalan tüm tezgahların kurulması yasaklanmış ve tezgahlar arasına da 3 metre mesafe kuralı getirilmişti. Ayrıca Pazar yerlerine de en fazla esnafın iki katı kadar vatandaş alınacaktı. İç İşleri Bakanlığı’nın genelgesine göre ihtiyaç halinde yan parseller bile kullanılabilecekken, Antalya’da tek çift uygulaması ile pazarcı sayısı yarı yarıya düşürüldü. Bu da pazarlarda daha büyük yığılmalara neden oldu. Dün kurulan ve 10 zabıtanın görev yaptığı Etiler Pazarı’ndaki görüntüler, görenleri hayrete düşürdü. Adeta üst üste yapılan alış verişler, korona virüsüne davetiye çıkardı.

BİR KENT DAHA

Sıkıntının İl Hıfzısıhha Kurulu ve belediyelerin pazarlara top yekün bakmasından kaynaklandığını belirten Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, her pazarı ayrı ayrı değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi. Öz, “Antalya Türkiye’nin en fazla göç alan illeri arasında yer alıyor. 2009 yılını baz alırsak son 11 yılda Döşemealtı’nın nüfusu 40 binden 63 bine çıkarak 23 bin kişi artmış. Kepez, 394 binden 531 bine çıkarak 137 bin kişi fazlalaşmış. Yine Konyaaltı 76 bin kişi artarak 106 binden, 182 bine çıkarken, Muratpaşa’nın da nüfusu 396 bin iken 99 bin kişi daha eklenerek 495 bine yükselmiş. Son olarak Aksu’nun nüfusu 10 bin kişi artarak 61 binden, 71 bine yükselmiş. Yani 11 yıl içinde il merkez nüfusumuz 345 bin kişi artarak, çok büyük bir şehir daha oluşmuş” dedi.

KARA TABLO

Antalya merkezdeki en fazla pazarcının bulunduğu Muratpaşa Belediyesi’nden örnek veren Başkan Öz, “İlçe sınırları içerisinde kurulan pazarlarda 6 bin 450 esnaf tezgah açıyor. Bunun 2 bin 260 tanesi Cumartesi ve Pazar günleri hizmet veriyor. Gıda harici satış yüzde 25 olduğu için bin 615 esnaf daha pazara çıkamıyor. Bu 6 bin 450 pazardan bin 615 gıda dışı pazarcıları, Cumartesi Pazar günleri kurulan pazarda tezgah açan bin 695 gıda tezgahı açan pazarcımızı da çıkarınca, Muratpaşa’da sadece 3 bin 140 kişi gıda satabilecek durumda. Bir hafta tek, bir hafta çift uygulaması ile birlikte yarısı daha tezgah açamayınca, bugün bir çok ilden daha fazla daha fazla nüfusa sahip Muratpaşa’da sadece bin 570 gıda esnafı pazara çıkıyor.  Cuma Pazarı’nın da kapandığını düşünürsek,  durumun vahimiyeti ortaya çıkar. Günlük ortalama 300 tezgahla 495 bin kişiye sağlıklı hizmet verebilmek, hayalcilik olur” dedi.

MASAYA YATIRMALIYIZ

Pazarların tek tek masaya yatırılması durumunda çözüm bulunabileceğini de belirten Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediyelerimizle oturup bütün pazarlarımızın üzerinden tek tek geçer masaya yatırırız. Bazı pazarlarımız belki sokağa da taşarak hizmet verir, bazı pazarlarımız haftada iki gün açılır. Hepsine ayrı ayrı çözümler bulabiliriz. Bu şartlarda üretici de, pazarcı esnafı da, tüketici de mağdur olur. Bu şekilde izdihamın önüne geçmemiz çok zor. Bu virüsle mücadele etmenin birinci koşulu yakın temastan uzak durmak. Bu şekilde sosyal mesafeyi koruyamıyorsunuz. İkinci koşul ise bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Peki, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek gıdayı halkımızın pazarlar dışında bulma şansı var mı? Sayın Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri, Belediye yetkilileri ve personeli, hükümet yetkilileri tedbirler ve önlemler eldeki verilere göre yapılır ve uygulanır. Şu anda aldığınız kararların gerçekte ne kadar başarılı olduğunu ve sonucunun ne kadar vahim olduğunu benim pazarcı esnafım görüyor da, sizler niçin görmekten geliyorsunuz.”