Logo markaların dış dünya ile etkileşime geçen yüzüdür. Logo kullanıcılar ile etkileşime geçen görsel bir süreçtir. Logonun amacı markayı en iyi şekilde temsil etmektir. Bu neden ile logo tasarımında yapılan her hamle, markayı ifade etmekte son derece önemlidir. Logoda kullanılan renkler de bu olgu içerisine dahildir. Markalara ait logoları tasarlayan profesyoneller logoda kullanılacak olan renkleri bir tesadüf eseri seçmemektedir.

Renkler insanlar üzerinde psikolojik etkiler gösterirler. Tasarımcılar, bu psikolojik etkilerden yararlanmakta ve markanın içinde bulunduğu sektörü göz önünde bulundurmaktadır. Bu çerçevede de marka için en uygun renk ya da renkleri seçmektedirler.  Current Works Reklam Ajansı Kurucusu Damla Çiğ’e göre ‘’Markalar logosunda kullanılacak olan rengin seçiminde, hitap ettiği kitlenin kendisini nasıl görmesini istediğini göz önünde tutmaktadır.’’

Logoda Rengin Önemi

Bir markayı en doğru ve en etkili bir şekilde ifade eden logo tasarımı, başarılıdır. Başarılı bir logoda ise renk son derece önemlidir. Hedef kitlesine, sektörüne ve dinamiklerine uygun renkte seçilen logolar başarılı olurken, yanlış seçilen renklerde dizayn edilen logolar görsel açıdan etkileyici olsa da başarısız olmaktadır. Doğru renk seçimi markanın değerlerinin, logosunda da anlatılması hususunda son derece önemlidir.

Renk Seçiminde Bilinmesi Gerekenler

Görsel İletişim Uzmanı Damla Çiğ özelinde logoda kullanılacak olan rengin seçiminde bilinmesi gerekenler vardır. Seçilen rengin insan psikolojisi üzerindeki etkisinin bilinmesi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Seçilen rengin hedef kitle ile uyumlu olmasına da büyük önem verilmelidir. Seçilen rengin sektör dinamiklerine uygun olması oldukça önemlidir. Seçilen rengin marka değerini yansıtıyor olması, işletme açısından ve markanın geleceği açısından çok önemlidir. Seçilecek olan rengin kültürel yansımalarının olup olmadığının bilinmesi de oldukça önemlidir. Logoda kullanılacak olan rengin birden fazla olması halinde renklerin birbiri ile olan uyumu son derece önemlidir.

Renklerin Anlamları ve Sektörel Kullanımları

Logoda kullanılacak olan renklerin neleri ifade ettiği ve hangi rengin hangi sektörde kullanılmasının daha doğru olacağının bilinmesi gerekmektedir. Görsel İletişim Uzmanı Damla Çiğ rekler konusunda danışanlarına yardımcı olmaktadır. Renklerin anlam ve sektörlerdeki yeri şu şekildedir;

Kahverengi; Aidiyet, bereket ve büyümedir. Tarım sektörü, inşaat sektörü ve gıda sektöründe kullanılır

Yeşil Doğa; Güven, aitlik, Tarım sektörü, enerji sektörü, bankacılık sektörü, çevrecilik sektörü,  iletişim sektöründe sıkça kullanılır.

Turuncu Eğlence; Yaratıcılık, macera, sanat ve tasarım, eğlence sektörü, teknoloji sektörü, gıda sektörü.

Mavi Güven; Huzur, özgürlük, bilgelik, ulaştırma sektörü, teknoloji sektörü, güvenlik sektörü, iletişim sektörü, finans sektörü, sanayi sektörü.

Mor Yenilikçi; Zenginlik, yaratıcılık, teknoloji sektörü, sanat, kadın ürünleri

Sarı Canlılık;  Heves, mutluluk, Gıda sektörü, turizm sektörü, ulaşım sektörü, organizasyon sektörü

Kırmızı Aşk; Tutku, enerji, dikkat çekme, eğlence sektörü, enerji sektörü, yemek sektörü

Siyah Disiplin;  Güç, asillik, gizem, moda sektörü, otomotiv sektörü

Her bir renk insan psikolojisine etki etmektedir. Doğru renk seçimi ile “logo ile markanın bütünleşmesi sağlanacaktır.

Logo tasarımında kullanılacak olan renk, tasarımın hedef kitleye hitap edebilmesinin en temel ve ayrıştırıcı unsurları arasındadır. Renklerin insanlar üzerinde oluşturduğu his, markanın tanıtımında oldukça büyük rol oynar. Ancak logo tasarımcısının dikkat etmesi gereken en önemli nokta, logonun kullanılacağı bölgenin belirlenmesi ve kültürel açıdan değerlendirilmesidir. Böylece kabul edilen bölgesel ve kültürel değerlere uygun renk skalası ortaya çıkarılabilmektedir.

Logonun oluşumunda kullanılan diğer unsurlarla birlikte doğru ve çarpıcı renk kullanımı, başarılı bir logonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tasarımcının renklerin anlamlarını iyi bilmesi ve doğru uygulaması son derece önemlidir. Görsel İletişim Uzmanı Damla Çiğ’ den bu konu hakkında yardım alınabilmektedir.