6 yıl önce de benzer şekilde tahrip edilen Demre Dere ağzı mevkisindeki Likya dönemine ait kaya mezarının bu kez giriş bölümü kırıcı ve delici aletlerle paramparça edildi. Bölgede çok sayıda Likya ve Roma dönemlerine ait tarihi yapı, lahit ve kaya mezar bulunurken definecilerin yaptığı tahribattan en çok lahitler ve kaya mezarları zarar görüyor.

Arkeolog rehber Ümit Işın, benzer vakaların daha önce de meydana geldiğini belirterek  "Bu kaya mezarı tahrip edilirken birilerinin görmemesi imkânsız. Bu durum akıllara soru işaretleri getiriyor. 2 bin 500 yıllık tarihi varlığı ne yazık ki koruyamadık. Kültür varlıklarının bulunduğu alanlara birer foto kapan yerleştirmek bu kadar zor mu? Ben bölgeye sürekli turlar düzenliyorum. Bu mezar daha önce de tahribata uğramıştı. Ama bu kez de giriş bölümü paramparça edilmiş durumda. Bölgede çok sayıda tarihi kalıntı ve eser var. Bu mezar yolun hemen üstündeki kayada bulunuyor. Mezarın balyozla parçalanması olanaksız. Mezarın parçalanması için jeneratörle çalışan kırıcı delici aletler kullanılmış. Bunu birilerinin görmemesi mümkün değil. Demek ki birileri gözcülük yapmış. Planlı bir tahribat var" diye konuştu.

Tahrip edilen mezarın ağzının açık olduğu ve define bulunmasının olanaksız olduğunu vurgulayan Işın, "Tarih boyunca yıllarca bu mezarlar talan edilmiş. Bu tür mezarların içinde hazine bulunacağına inanmak sadece bir hayal ürünü olabilir. Ancak insanların hayal güçleri, büyük bir cehaletle tarihi yok ediyor. Bu iş çığırından çıkmış durumda. Cezalar ise maalesef caydırıcı değil. Tarihi mirasımıza zarar verenler ya para cezasına çarptırılıyor ya da caydırıcı olmayan kısa süreli hapis cezası alıyorlar. Daha sonra aynı işi yapmaya devam ediyorlar" dedi.