Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletine bağlı Chicago'da, Al Jazeera televizyonundan Amerikalı muhabir 51 yaşındaki Şirin Ebu Akile'nin, İsrail askerlerinin açtığı ateş sırasında Batı Şeria'da hayatını kaybetmesi protesto edildi.Sema BAYRAKDAR / ABD (İGFA) - Al Jazeera televizyonu muhabiri ve Amerikan vatandaşı 51 yaşındaki Şirin Ebu Akile, İsrail güçlerinin 11 Mayıs'ta işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde 'basın' yazılı çelik yelek giydiği halde, Ebu Akile'nin İsrail askerleri tarafından  öldürülmesi Chicago'da da bugün  bir protestoyla kınandı ve "Şirin için adalet istiyoruz!" sesleri yükseldi.

Organize olmuş 3 bin kişinin haricinde, Chicago'nun en işlek caddesi Michigan Ave üzerinden de göstericilerin katıldığı protestoda; "Daha fazla işgale son!", "Irkçı İsrail!", "İnanıyorum ki biz kazanacağız!, "Chicago'dan Cenin’e, Şirin için adalet istiyoruz!", "Filistin’e özgürlük!" sloganları atıldı. 

Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de aynı gün sırtından yaralanmıştı, şu an durumunun ağır olduğu biliniyor.

Hatırlanacağı gibi, İsrail polisinin, Akile'nin cenazesinin hastaneden çıkarılmasını engellemesi ve cenaze törenine müdahale etmesi de özellikle Katar, Amerika ve Fransa'nın tepkisine yol açmıştı. Amerikan vatandaşı olan Şirin Akile için Amerikan hükümeti soruşturma başlattı.

Akile'nin naaşını Doğu Kudüs'teki Saint Joseph Fransız Hastanesi'nden omuzlarında çıkarmaya çalışanlara, İsrail güçleri; kauçuk kaplı mermi, ses bombası ve coplarla müdahale etmişti. İsrail polisinin müdahalesinde, Ebu Akile'nin naaşının bulunduğu tabut düşme tehlikesi yaşamıştı. İsrail polisi, Ebu Akile'nin cenazesi arabaya konularak, hastaneden çıkartılana kadar morgun önünde nöbet tutmuştu.

Kaynak: igf