T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, Türkiye’den sorumlu olduğu bölgeye ihracatının yüzde 40 arttığını söyledi.İSTANBUL (İGFA) - Türk Çin Kültür Derneği bünyesinde, Kerem Köfteoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Çin İş Kulübü’ne konuk olan T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, Türkiye’den sorumlu olduğu bölgeye ihracatının yüzde 40 arttığını söyledi.

T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, Guanco Başkonsolosluğu görev bölgesinde Güney Çin’de bulunan Guangdong, Fujian, Guanxi ve Hainan Eyaletleri yer aldığını belirterek, bu dört eyaletin nüfusu 230 milyona ulaştığını söyledi. "Bu yıl Türkiye’nin Çin’e ihracatı ortalama yüzde 29 artarken, Guangdong’a   ihracatımız ortalamanın üstünde artarak yüzde 40’a ulaştı" diyen Aykan, "Bir turizm cenneti olan ada eyaleti Hainan’a ihracatımız ise yüzde 357 arttı. Çin’e yaptığımız 3 milyar dolarlık toplam ihracatın üçte biri sorumlu olduğum bölgeye yapılıyor. Fujian Eyaleti, Çin eyaletleri içinde dış ticaret fazlası verdiğimiz tek eyalettir. Bunun sebebi de Çin’e ihracatımızda bir numaralı kalem olan doğal taşı ithal eden firmalar ağırlıklı olarak bu eyalette olmasıdır" diye konuştu.

Görev bölgesinde bulunan Oppo ve Mcdodo gibi firmaların Türkiye’de yatırım yaptığını hatırlatan Başkonsolos Aykan, “Kamu ve özel sektörün işbirliğiyle önümüzdeki dönemde Çin’den Türkiye’ye yatırımların daha da hızlanacağına inanıyorum. Çinli firmalarla iş yapan iş insanlarımız da onları ülkemizde yatırıma teşvik etmeli” dedi.

GUANCO'DA TÜRKİYE KÖŞESİ

Öte yandan Türkiye olarak Çin’de bir ilke imza atacaklarını belirten Başkonsolos Aykan, 1 Aralık 2021 saat 10.00’da Haizhu Wetland Park’ta Türkiye Yunus Emre Hatıra Ormanı’nı oluşturacaklarını belirterek, günlük ziyaretçi sayısı 25 bine ulaşan Guanco Kütüphanesi’nde de ‘Türkiye Köşesi’ oluşturduklarını, kamu diplomasisi adına yaptığımız tüm bu faaliyetlerimizi 2022 yılında daha da hızlanacağını sözlerine ekledi.