BURSA (İGFA) - Geçen yıl Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar arasında imzalanan işbirliği protokol ile Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu uygulama bahçesinde kurulan tıbbi ve aromatik bitkiler örnek bahçesi, ilk ürünlerini vermeye başladı. Yaklaşık 1200 metrekarelik alanda yapılan uygulamanın önümüzdeki yıldan itibaren geliştirilmesi hedefleniyor.

Çalışmaların sonucunu yerinde görmek isteyen Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti. Okul yöneticilerinden gelinen aşama hakkında bilgi alan Başkan Mehmet Kanar, özel bir projeyi daha hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, "Burası hem bölgedeki çiftçilerimize örnek olacak hem de burada eğitim gören öğrencilerimiz için kıymetli bir uygulama alanı olarak hizmet verecek. Gelecek yıllarda çalışmaların genişletilerek ülke genelinde örnek alınacak bir proje haline dönüştürülebileceğine inanıyorum. Katkı koyan herkese gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

KALİTELİ ÜRETİMİN MERKEZİ OLACAK

Projehakkında bilgi veren Mustafakemalpaşa MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz de, genç ve girişimci çiftçiler için tıbbi ve aromatik bitkileri kapsayan örnek bir proje hazırlamak amacıyla ilçe belediyesi ile işbirliğine gittiklerini vurguladı. Öz, yöre halkı için önemli bazı bitkilerin tanıtımını yapmak ve kaliteli üretimin ilkelerini ortaya koymak istediklerini aktardı.

25 ÇEŞİT BİTKİNİN ÜRETİMİ YAPILIYOR

Oluşturulan örnek bahçede ilk yıl için ekimleri yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Öz; “Her biri yaklaşık 20’şer metrekarelik alanlarda; başta salep ve lavanta olmak üzere, safran, kekik, biberiye, tıbbi nane, tıbbi papatya, mor reyhan, ada çayı, melisa, ak zambak, mor zambak, sarı kantaron, civan perçemi, süs ayçiçekleri, kimyon, kişniş, kudret narı, siyez buğdayı, azatlı biberi, bamya,kinoa, susam, aspirgibi tıbbi ve aromatik bitkilerimiz yer alıyor. Bu bitkilerin doğası gereği kimisi sonbaharda kimisi de ilkbaharda ekiliyor ya da dikiliyor. Yine bu bitkilerden bazıları tek yıllık bazıları ise çok yıllık oluyor. Bu yıl için hedeflerimize ulaştık. Önümüzdeki yıl ekim alanımızı genişleterek, elde ettiğimiz ürün miktarını da arttırmayı hedefliyoruz. Projemiz gerek ilçemizde gerek Bursa’mızda gerekse de ülke genelinde örnek teşkil ediyor. Destek veren herkese gönülden teşekkür ediyoruz” diye konuştu.