İsviçre'de Tıp Okumak İçin Başvuru Şartları ve Vize İşlemleri   

İsviçre'de Tıp Okumak İçin Başvuru Şartları ve Vize İşlemleri

İsviçre, eğitime ve aynı zamanda sağlık sistemine verdiği önemle bilinmektedir ve İsviçre’de doktorluk mesleğine saygı duyulmaktadır. İsviçre’de doktorluk yapmak için ortalama 5-6 yıl eğitim alınması gerekmektedir.

İsviçre’de tıp okumak için gerekli şartlar; lise mezunu olmak, İngilizce, İtalyanca, Fransızca veya Almanca dil yeterlilik belgesi almak, İsviçre’de okuma isteği hakkında niyet mektubu yazmak ve eğitim alınacak üniversiteye ücret ödemek olarak sıralanmaktadır.

İsviçre'deki en ünlü tıp fakülteleri; Zürih Üniversitesi, Bern Üniversitesi, Basel Üniversitesi, Cenevre Üniversitesi, Lozan Üniversitesi, James Lind Enstitüsü ve ETH Zürih’te bulunmaktadır.

İsviçre üniversitelerinin uluslararası öğrenci memnuniyeti ödülleri almış olması, yüksek istihdam olanakları ve İsviçre’nin yüksek yaşam kalitesine sahip zengin bir ülke olması ülkenin uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilme sebeplerindendir.

İsviçre’de stajyer doktorun ortalama maaşı yılda 110.000 CHF, hastanede çalışan bir doktorun maaşı 227.000 CHF’dir.

Türkiye'den İsviçre'ye tıp eğitimi almak için gitmek isteyenlerin bilmesi gerekenleri Türkiye'den yapılan İsviçre öğrenci vizelerinde yetkili şirket Vizem.net'in yetkililerinden öğrendik.

İsviçre Tıp Eğitimi Nasıldır?     

İsviçre'de Tıp Okumak İçin Başvuru Şartları ve Vize İşlemleri

İsviçre’de tıp okumak için ilk adım Matura’yı (üniversiteye giriş sınavını) iyi bir derece ile geçmektir. İsviçre’de uygun ortalamaya sahip öğrenciler arasında yetenek testini (EMS) başarıyla tamamlayanlar tıp fakültesine girmeye hak kazanmaktadır.

İsviçre’de tıp okulundan mezun olduktan sonra 6 ayda bir yapılan tıp sınavına girip bu sınav sonucunda başarılı olan öğrenciler stajyer olarak çalışmaya başlamaktadır. İsviçre’de tıp eğitimi süresi alana göre değişmekle birlikte ortalama 5-6 yıl sürmektedir. İsviçre'de tıpta uzmanlık eğitimi sonunda yapılan uzmanlık sınavını başarı ile tamamlayanlar uzman doktor olarak görevlerine devam etmektedir.

İsviçre'de İngilizce Tıp Eğitimi Alınabilir Mi?   

İsviçre’de İngilizce dilinde tıp eğitimi alınabilmektedir. İsviçre’de İngilizce tıp eğitimi veren tıp fakülteleri; Basel Üniversitesi, Cenevre Üniversitesi, Zürih Üniversitesi, Bern Üniversitesi ve Lozan Üniversitesi olarak sıralanmaktadır.

En İyi İsviçre Tıp Fakülteleri Hangileridir?           

En iyi İsviçre tıp fakülteleri aşağıda listelenmiştir.

  • Basel Üniversitesi
  • Bern Üniversitesi
  • Cenevre Üniversitesi
  • Fribourg Üniversitesi
  • Lozan Üniversitesi
  • Zürih Üniversitesi

Zürih Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitimi Nasıldır?

İsviçre'de Tıp Okumak İçin Başvuru Şartları ve Vize İşlemleri

Zürih Üniversitesi 1833'te kurulmuş ve kiliseden bağımsız ilk Avrupa üniversitesi olmuştur. Zürih Üniversitesi İsviçre'deki altı tıp fakültesi arasında en büyük tıp fakültesine sahiptir.

Zürih Üniversitesi'ne tıbbi kabul, hem İsviçreli hem de İsviçreli olmayan adaylar için Zürih Kantonu Hükümet Konseyi tarafından düzenlenmektedir. Zürih Üniversitesi eğitim dili Almanca olup tıp eğitimi süresi 6 yıldır. Zürih Üniversitesi cia.gov verilerine göre 2021 yılında Times Higher Education'da 70. sırada, 2020'de QS En İyi Üniversiteler sıralamasında 43. sırada yer almıştır.

Cenevre Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitimi Nasıldır?  

İsviçre'de Tıp Okumak İçin Başvuru Şartları ve Vize İşlemleri

Cenevre Üniversitesi tıp fakültesi, 1876'dan bu yana üniversitenin dokuz fakültesinden biridir. Cenevre Üniversitesi tıp fakültesi, uluslararası düzeyde tıp eğitimi imkanı sunmakla birlikte aynı zamanda İsviçre'nin en büyük hastane kompleksi olan Cenevre Üniversite Hastaneleri ile ortaktır.

Cenevre Üniversitesi tıp fakültesi eğitim süresi 6 yıl olmakla birlikte sinirbilim, genetik, transplantasyon ve daha pek çok alanda önde gelen kurumlardan biridir. Cenevre Üniversitesi’nin eğitim dili Fransızca olup bu nedenle aday öğrencilerin kabul edilmeden önce Fransızca dil testine girmelerini gerekmektedir.

Cia.gov verilerine göre Cenevre Üniversitesi QS Dünya Üniversiteler listesinde 125. sırada yer almaktadır.

2022'de İsviçre Tıp Fakültesi Fiyatları Nasıldır?   

2022 yılı İsviçre tıp fakültesi ücretleri dönem başına yılda 1.550 CHF ile 6.500 CHF arasında değişmektedir. Bern Üniversitesi kayıt ücreti 1.660 CHF iken, Cenevre Üniversitesi kayıt ücreti 683 CHF olarak bilinmektedir.

Yabancı Öğrenciler İsviçre'de Tıp Okuyabilir Mi?

İsviçre'de bir tıp fakültesine başvurmuş ve başvurusu kabul edilmiş yabancı öğrenciler İsviçre'de tıp eğitimi alabilmektedir.  

İsviçre'de Tıp Okumak İçin Gerekenler Nelerdir?

İsviçre’de tıp okumak için gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • Geçerli bir pasaporta sahip olmak
  • İsviçre öğrenci vizesine sahip olmak
  • İsviçre'deki bir tıp fakültesinden kabul mektubu almak
  • Tıp eğitimi sürecinin tamamını kapsayan geçerli bir sağlık sigortası yaptırmak
  • İsviçre'de tıp eğitimi ve yaşam masraflarını karşılayacak düzeyde finansal kaynaklara sahip olmak
  • Sicil kaydının temiz olması
  • Tıp eğitiminin alınacağı üniversiteye bağlı olarak İngilizce, Almanca, Fransızca veya İtalyanca dil yeterliliğin karşılanması

İsviçre'de Tıp Eğitimi İçin Öğrenci Vizesi Başvuru İşlemleri Nasıldır?

re'de tıp eğitimi için yapılması gereken öğrenci vizesi başvuru işlemleri hakkında danışmanların verdiği yanıtlar aşağıda derlenmiştir.

İsviçre Öğrenci Vizesine Nasıl Başvurulur?                   

İsviçre öğrenci vize başvurusu için aracı kurum üzerinden vize randevusu alınmalıdır. İsviçre’de bulunan tıp fakültesinden gelen kabul mektubu ve diğer vize evrakları ile birlikte vize randevusu tarihinde İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu’na gidilmelidir. Evrakların teslimi, biyometri işlemleri ve vize ücretinin ödenmesi işlemlerinin yapılması ile İsviçre öğrenci vizesi başvuru işlemleri tamamlanmaktadır. Öğrenvi vize başvuruları TLS kontakt üzerinden kabul edilmemektedir.

İsviçre Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?        

İsviçre öğrenci vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • İsviçre öğrenci vizesi başvuru formu: Almanca, İngilizce, Fransızca veya İtalyanca dilinde elden veya online olarak eksiksiz bir şekilde doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış şekilde üç adet İsviçre öğrenci vizesi başvuru formu gerekmektedir. İsviçre öğrenci vizesi başvuru formu elden doldurulduğu takdirde mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılmalıdır.
  • İsviçre öğrenci vizesi motivasyon mektubu: Öğrencinin eğitimin detaylarına yer verildiği mektup iki nüsha olarak hazırlanmalıdır.
  • Pasaport: On yıldan eski olmayan, en az üç ay daha geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Son altı ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz, biometrik dört adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
  • Pasaport fotokopisi: Pasaportun ilk sayfasına ait iki adet fotokopi gerekmektedir.
  • Maddi durumu gösterir belge: Öğrencinin öğrenim bedelini karşılayacağını kanıtlayacak sponsor, burs, kredi belgesi ve benzeri evraklar gerekmektedir.
  • Kabul mektubu: İsviçre’deki eğitim kurumu tarafından resmi dille yazılıp imzalanmış davet niteliğinde olan bir adet orjinal kabul mektubu ve kabul mektubunun iki nüshası gerekmektedir.
  • Eğitim belgeleri: Öğrencinin sahip olduğu tüm diploma sertifika ve öğrenim planları orijinal belge ve iki nüsha şeklinde başvuru sahibi tarafından yetkili merciye teslim edilmelidir.
  • Özgeçmiş: İki nüsha özgeçmiş gerekmektedir.
  • İsviçre’den geri dönüş taahhütnamesi: Eğitim süresi dolduktan sonra öğrencinin ülkesine geri döneceğini garantileyen iki nüsha halinde geri dönüş taahhütnamesi gerekmektedir.

İsviçre Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadardır?       

İsviçre öğrenci vizesi başvurularında başvuru sahipleri vize başvuru harcından muaf tutulmuştur.

2022 yılı için seyahat sağlık sigortası, rezervasyon işlemleri, yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil İsviçre öğrenci vizesi masrafları ortalama 125 euro tutmaktadır.

İsviçre Eğitim Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İsviçre eğitim vizesi ortalama işlem süresi yaklaşık 8-10 haftadır.

İsviçre eğitim vizesi genel olarak 8 hafta içinde çıkmaktadır ancak resmi tatiller, yoğunluk ve ek belge talebine bağlı olarak İsviçre vizesi işlem süresi değişiklik gösterebilmektedir.

Öğrenci Vizesi İle İsviçre'de Tıp Okurken Çalışılabilir Mi?   

Öğrenci vizesi ile İsviçre'de tıp okurken çalışılabilmektedir.

İsviçre'de tıp eğitimi alan öğrenciler öğrenimlerine başlayıp çalışma izni aldıktan altı ay sonra çalışmaya başlayabilmektedir. İsviçre'de yabancı öğrenci olarak dönem boyunca haftada 15 saate kadar, tatil günlerinde tam zamanlı olarak çalışma imkanı bulunmaktadır. İsviçre öğrenci çalışma izni için kanton göçmenlik bürosuna bilgi verilmesi gerekmektedir.