Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatını en çok artıran ülkeler arasında yer aldıklarını söyledi. İSTANBUL (İGFA) - Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından 2012 yılından bu yana düzenlenenTürkiye’nin ve Avrasya Bölgesi’nin en önemli iş ve ekonomi dünyası etkinliklerinden Uludağ Ekonomi Zirvesi, hibrit (fiziksel ve online) olarak başladı. Pandemi koşulları nedeniyle mart ayında ilk kez hibrit (fiziksel& online) olarak gerçekleştirilen Zirve’nin bu yılki ikinci buluşması da yine İstanbul’da gerçekleştiriliyor.

İki gün sürecek zirvenin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, son 20 yılda Türkiye’nin ekonomik, ticari ve hukuki alanda yaptıkları atılımlardan bahsederek, dünya ekonomisinde yaşanan değişiminde Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirmek için çok çalışmak gerektiğini söyledi.

2019’dan beri küresel ekonomik etkileri hissedilen pandemi sonrasında ekonomi ve iş dünyasını bekleyen yeni fırsatların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Bakan Muş, dünyada genişleyici mali politikalar sayesinde 2021’in ilk iki çeyreğinde güçlü bir toparlanma görüldüğünü, 2022’de bu toparlanmanın yavaşlayarak da olsa devam edeceğinin söylenebileceğini kaydetti.

Küresel talepte yaşanan hızlı toparlanma ile temel emtia fiyatları ve lojistik maliyetlerinde görülen artış nedeniyle arz ve talep dengesinde bozulma yaşandığını belirten Muş, küresel ekonominin zorlu bir süreçten geçmekte olduğunu kaydetti.

Net ihracatın büyümeye katkısını en üst düzeye çıkarmak istediklerini belirten Bakan Muş, Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında Güney Afrika ve Hindistan’dan sonra ihracatını en çok artıran ülke olduğunu belirterek, "Müreffeh bir Türkiye sürdürülebilirlikle olur" dedi.

Bakan Muş, konuşmasında iklim değişikliğine de dikkat çekti. "İklim krizi ne ertelenebilir, ne ihmal edilebilir, ne de yok sayılabilir" diyen Bakan Muş, "Sürdürülebilirliğin sona ermesine seyirci kalarak kendimizi ve geleceğimizi cezalandıramayız. İklim sermayesindeki her başarı ülkelerin ticaretini de etkiliyor. Ülkemiz mal ve hizmet ihracatındaki kırdığımız rekorları kalıcı hale getirmek ve müreffeh bir Türkiye yaratmak için sürdürülebilirlik konusuna daha iyi eğilmeliyiz” diye konuştu.