GAZİANTEP (İGFA) - Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren Gaziantep Mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor. Büyükşehir Belediyesi coğrafi işaretli Araban sarımsağının üretimi ve tanıtımı için yürütülen çalışmaları hızlandırdı. 

Üretimin yüzde 50 arttığı, Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının 3’de 1’ni karşılayan Araban Ovası’nda başlayan sarımsak hasatına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de katıldı. Çiftçilerle beraber ürünleri hasat eden Şahin, sonrasında masanın başına geçti, sarımsakla yapılan coğrafi işaret almış Antep Şiveydizi, Gaziantep Sarımsak Aşı ve Gaziantep Sarımsak Kebabı’nın yapılışını basın mensuplarına Mutfak Sanatları Merkezi koordinatörü ve şefi Doğa Çitçi ile beraber anlattı. 

Hasatta açıklama yapan Başkan Fatma Şahin, kurum olarak soğuk hava depo desteğini, yenilenebilir enerjiyi kullanarak sulama yapılması, uygun maliyette sarımsak üretimi, tüketimi arttırmayı ve yeni pazarlar için destekleri arttırarak sürdürklerini vurgulayarak, “Çok üretim yapacağız ve tanıtacağız. Bütün dünyaya şifayı Araban’dan dağıtacağız” dedi. Söz konusu ürünle ilgili coğrafi işareti hızlı bir şekilde aldıklarını kaydeden Başkan Şahin, "Baklava, Avrupa Coğrafi İşareti’ni alan ilk üründü Türkiye’de. Şu anda sarımsak için de başvurduk. Çünkü Avrupa pazarında ciddi bir talep var. Bu da bir network oluşturacak. Birçok yemeğimiz şifadır. Birçok coğrafi işaretli ürünümüz şifadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sarımsağı anahtar olarak gösteriliyor. Pandemiden kurtulmanın yolu daha fazla Araban Sarımsağı yemek, yapılan yemekleri tüketmektir. Lezzetin Başkenti Gaziantep Araban sarımsağı sayesinde şifanın da başkenti olacak” diye konuştu.

Kaynak: igf