BURSA (İGFA)- Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi ile Balıkesir Marmara Adaları Bölgesinde 25 lokasyondan çıkarılacak 95 basketbol sahası büyüklüğündeki 40 bin metrekare hayalet ağ ile sucul ekosisteme önemli katkı sağlanması hedefleniyor. Çıkarılacak ağlar, geri dönüştürülerek ikincil plastik hammadde olarak ülke ekonomisine kazandırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “plastik nitelikli olan atıkların atık kodlarına uygun olarak ekonomiye tekrar kazandırılması” için onay verdi. Proje kapsamında çıkarılacak olan hayalet ağlar, geri dönüşüm firmalarında dönüştürülerek beyaz eşya üretiminde kullanılabilecek.

Ülke nüfusunun yüzde 30’undan fazlasına ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi ve Marmara Denizi’nde çok büyük bir kentsel baskı ve ulaşım trafiği olduğuna dikkat çeken 
Şenmak Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, hayalet ağların deniz tabanını örterek fauna ve floraya ciddi zararlar verdiğini söyledi.  Semerci, "Son yıllarda azalan balık popülasyonuyla, bunun çok vahim bir konu olduğunu artık sadece bilmekle yetinmiyor, yaşıyoruz da. Projemiz ile kamuoyunda Marmara Bölgesi’nden başlayarak ulusal bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Denizlerimizde yıllarca sürüklenerek önüne gelen tüm canlıları katleden hayalet ağlar, denizlerimiz ve türlerin popülasyonu için ciddi tehdit oluşturuyor, bu sorunun kaynağı biziz, biz çözmeliyiz” dedi.