Kıbrıs'ta Son Dönemde Emlak Piyasasında Neler Oluyor?

Bu model standart bir durgunluğa aşina olsa da araştırmalar tarihsel olarak ekonomik aktivitenin salgınlar sona erdiğinde çok hızlı bir şekilde normale döndüğünü gösterdiğinden, mevcut pandemi diğer senaryolar altında ölçülmelidir.  Mevcut duruma en yakın paralellik, halk arasında İspanyol gribi olarak bilinen ve mutlak piyasa kapanmasına ve işgücü kıtlığı gibi acil ekonomik sonuçlara yol açan 1918 grip salgınıdır. Ancak KKTC emlak piyasasında, başkentte konut fiyatları hiç düşmemiştir. Bunun yerine 1919'da patlama yaşayıp, ardından 1921'e kadar her yıl yüzde ondan fazla artmaya devam etmişlerdir. Salgın sırasında Kıbrıs emlak piyasası hafif bir darbe alırken, sonuçlar öngörülebilirdi ve genel toparlanma tahmini olumlu olarak belirtilmiştir.

Beş aylık dönemde KKTC emlak piyasasıyla ilgili olarak gayrimenkul satışları, geçen yıla kıyasla 1991'e ulaştı ve %16 düşüş göstermiştir. Potansiyel alıcıların adaya seyahat etmelerine veya satın alma işlemlerini tamamlamak için para göndermelerine yönelik ciddi kısıtlamalar nedeniyle Aralık 2019'dan bu yana Çin'deki faaliyet neredeyse yok denecek kadar az hale gelmiştir. Bazı geliştiriciler, pazar düzelmeye başladığında daha büyük bir talep olması umuduyla kullanımı konuttan ofis veya otel konaklamasına değiştirmeyi planlamaya başlamıştır. İnşaat, mart ortasından mayıs ayına kadar durmuştur. KKTC emlak piyasasına yapılan kriz müdahalesi sayesinde, inşaat ve gayrimenkulün yanı sıra kamu sektörünün mayıs ayı başlarında faaliyetlerine yeniden başlamasıyla birlikte tedbirlerin hızla yükselmesi sağlanmıştır.

Bu aşamada Kıbrıs emlak gayrimenkul danışmanlarının büyük ölçüde faydası dokunmuştur. 2021 yılının bahar aylarında Kıbrıs emlak değerlerinin artması ve piyasanın toparlanması öngörülmektedir. Tüm faktörler, özellikle bu dönemde, alıcıların indirim ve makul ödeme koşulları sunmaya açık olacağı için Kıbrıs emlak yatırımcılarının kendi lehlerine kullanabilecekleri hızlı bir toparlanma dönemi ile birlikte, Kıbrıs'ta düşük riskli yatırım fırsatları için güçlü potansiyeli göstermektedir. Rekabetin azalması, ilgili tarafların birincil konumlardaki birincil varlıkları makul KKTC emlak fiyatlarıyla satın alma fırsatına sahip olacağı anlamına gelmektedir. Herkesin geleceği tahmin etme konusunda temkinli göründüğü bir zamanda, yatırımcılar kısa vadeli beklentiler yerine güvenle harekete geçerek ve ileriye bakarak kendi yollarını açabilmektedir. Yabancı mülk çıkarları söz konusu olduğunda, yerel bir uzman kullanmak, özellikle de görünüşte belirsiz görünen bir ekonomik gerçeklik sırasında yüksek performanslı KKTC emlak yatırımları seçmenizi sağlamanın tek güvenilir yoludur. Özellikle COVID-19 salgını sırasında ve sonrasında Kıbrıs emlak fırsatlarınız hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Goldmark, yerel pazar hakkındaki kapsamlı bilgisini paylaşıp getirileri en üst düzeye çıkaracak verimli bir stratejide size rehberlik edecektir.

Kıbrıs Satılık Ev Fiyatları Ne Durumda?

Kuzey Kıbrıs, özellikle 2004 yılında Avrupa Birliği'ne katıldığından beri gelişen bir KKTC emlak piyasasına sahiptir. Ortalama olarak fiyatlar İspanya'dakinden yaklaşık yüzde 40, Fransa'dakinden yaklaşık yüzde 50 daha düşüktür. Nispeten makul Kıbrıs emlak fiyatlarıyla eski köy evleri ve yeni mülkler bulmak hala mümkündür. 2002 yılının başlarında, alıcılar arasında popüler bir bölge olan Baf'ta müstakil bir ev 98.000 £ civarında satılmaktaydı. Kıbrıs emlak piyasa fiyatları 2004 yılından bu yana sürekli olarak yükselmektedir. Dünya çapındaki ekonomik kriz sırasında yaşanan emlak fiyatlarındaki düşüş artık her ay yavaşlamaktadır. 2021 için yine büyük bir emlak talebi öngörülüyor. Son on yıldaki artışlara rağmen, Kıbrıs'taki iyi yaşamın bir diliminin bir servete mal olması gerekmez; eski köy evleri 100.000 € gibi düşük fiyatlarla, modern daireler 130.000 € civarında ve oldukça büyük müstakil villalar yaklaşık konuma bağlı olarak 430.000 €. (Bazı popüler tatil bölgelerinde, özellikle Baf'ta ve golf merkezlerinde Kıbrıs emlak fiyatları oldukça yüksektir.)

KKTC emlak piyasasında büyük bir arsa ve yüzme havuzuna sahip önemli bir ev arıyorsanız, genellikle (bölgeye bağlı olarak) 600.000 € 'dan fazla harcamalısınız. Lefkoşa'daki fiyatlar bu miktarı önemli ölçüde aşabilir, oysa diğer bölgelerde 600.000 € 'dan çok daha düşük bir fiyata yüzme havuzlu oldukça büyük bir ev bulmak mümkündür. KKTC emlak gayrimenkul danışmanlığı sayesinde hayalinizdeki eve en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.