Zeytin üretimi ile ilişkili birçok endüstride döngüsel ekonomiyi teşvik eden bir girişim olan AnadOlive, doğaya zarar verebilecek atıkları katma değerli döngüsel ürünlere dönüştüren çevre dostu teknolojiler kullanıyor.İSTANBUL (İGFA) - Zorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve çevresel fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılmaya hak kazanan 7 etki odaklı girişimden biri olan AnadOlive, program kapsamında yarattığı sosyal etkiyi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteği ile BctA ekibi tarafından hazırlanan ‘etki raporu’ aracılığıyla ölçeklendirdi.

Sorumlu üretim ve tüketim etrafında iş modelini kuran AnadOlive, zeytin ve zeytinyağı üretim sürecinde ortaya çıkan yan ürünleri yepyeni biçimlerde sofralara kazandırıyor.

Yeşil teknoloji yöntemleriyle prina ve karasuyu gibi zeytinyağı üretimindeki yan ürünleri yeniden değerlendiren girişim, iki yılda 180 ton su ve 1,5 futbol sahası kadar toprağın temiz kalmasını sağladı.

AnadOlive’in faaliyetlerine dair açıklamalarda bulunan kurucu Aysu Gürman, zeytinyağı üretimi konusunda Türkiye’nin dünyada çok üst sıralarda yer aldığını belirterek buna bağlı olarak da pek çok yan ürünün ortaya çıktığını vurgularken, “Yan ürünlerin doğru bir şekilde değerlendirilememesiyle beraber çevreye, biyoçeşitliliğe, suya ve toprağa, oldukça yüksek riskle zarar veriliyor. Biz bu yan ürünleri değerlendirerek onların çevreye verdiği potansiyel zararın önüne geçmeyi hedefliyor ve çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.