Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla İsrail tarafından teslim edilen Filistinli cenazelerde ciddi ihlaller tespit edildiğini duyurdu.
Yetkili isim İsmail es-Sevabite, teslim edilen naaşların birçoğunda göz, kornea ve bazı organların eksik olduğunu belirterek, “Cenazelerin çoğu içler acısı bir durumda teslim edildi, bu durum infaz ve işkence izlenimi veriyor” dedi.
Sevabite, bazı cenazelerin elleri ve ayakları kelepçeli, gözleri bağlı şekilde gönderildiğini de ifade etti. Gazze yönetimi, bu durumu “vahşi bir suç” olarak nitelendirerek bağımsız bir uluslararası soruşturma komitesi kurulması çağrısında bulundu.
Öte yandan, The Guardian ve Reuters gibi uluslararası medya kuruluşlarının aktardığı bilgilere göre, İsrail son günlerde Gazze’ye çok sayıda Filistinli cenazesi iade etti. Filistinli doktorlar, teslim edilen bazı bedenlerde işkence ve boğulma izleri bulunduğunu, hatta organ eksiklikleri tespit edildiğini bildirdi.
İsrail makamlarından ise söz konusu iddialara dair henüz bir açıklama yapılmadı.