Yargıtay'ın aldığı karar ile Türk Hukuku'nda artık boşanma sonrasında çocukların velayetinin eşlerden birine değil anne ve babaya ortak velayet şeklinde verilmesinin önü açıldı. Konuyla ilgili kamuoyunda gündeme gelen sorulara B+B Hukuk Bürosu'ndan Av. Gökhan Uğur Bağcı açıklık getirdi.
 
Yargıtay'ın 2017 yılının Şubat ayında verdiği karar ile Türk Hukuku'nda artık boşanma sonrasında çocukların velayetinin eşlerden birine değil anne ve babaya ortak velayet şeklinde verilmesinin önü açılmış oldu. Bu karar ardından, ortak velayet ile sonuçlanan boşanma davaları da gündeme gelmeye başladı. Ancak konuyla ilgili kamuoyunda hala kafa karışıklığı devam ediyor. B+B Hukuk Bürosu'ndan Av. Gökhan Uğur Bağcı konuyla ilgili sorulara açıklık getiren önemli açıklamalarda bulundu.
 
Ortak velayetin yoğunlukla anlaşmalı şekilde sona eren evliliklerle uygulanabileceğini ve ortak velayet kararı verilirken müşterek çocuğun menfaatinin ön planda tutulması gerektiğine değinen Bağcı, anlaşmalı boşanma protokolünde ortak velayet konusunda detaylı düzenlemelerinin yapılmasının gelecekte eşler arasında oluşabilecek gerginlikler nedeniyle ortak çocuk açısından doğabilecek riskleri azaltacağını belirtti. Ortak velayet uygulamasının modern hukuk düzenlerinin ayrılmaz bir parçası ve son derece adil bir yöntem olduğunu belirten Bağcı, son zamanlarda kamuoyunun tanıdığı, saygı duyduğu bilinen kişilerin de bu yola başvurmasıyla ortak velayetin uygulamasının artacağını da söyledi.
 
“Çekişmeli boşanma davalarında uygulanması zor”
Ortak velayetin, hali hazırda anlaşmalı boşanma olarak adlandırılan, tarafların boşanma davası açmadan önce boşanmaya ve boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin olarak birlikte mutabakata varıp başlattığı davalarda uygulanmasının daha kolay olduğunu ifade eden Bağcı, “Ancak çekişmeli boşanma davalarında, tarafların birçok konuda anlaşmaya varamamış olmaları ve hatta aralarında çeşitli gerginlikler yaşanıyor olması nedeniyle, ortak velayetin çekişmeli boşanma davalarında uygulanması daha zor. Elbette çekişmeli boşanma davalarında da tarafların ortak velayet talep etmesi mümkün olup bu durumda hakimin çocuğun menfaatini dikkate alarak ortak velayetin uygun olup olmadığı yönünde bir karar vermesi gerekecektir.” dedi. 
 
“Ortak velayet çocuk üzerinde eşit söz sahibi olmaktır”
Ortak velayetin boşanan eşlerin müşterek çocukları üzerinde eşit şekilde söz sahibi olmasına imkan veren ve son derece adil bir sistem olduğuna dikkat çeken Bağcı, “Velayetin tek tarafa bırakıldığı durumlarda, velayet sahibi olan taraf tek başına çocuğun geleceği hakkında karar verebildiği için diğer tarafın fikrini bile almaya gerek duymamakta, bu da hem taraflar arasında sorunlara yol açmakta hem de ortak çocuk açısından olumsuzluklar yaratabilmektedir.” şeklinde konuştu.  
 
Çocuğun kiminle yaşayacağına önceden karar verin
Ortak velayet durumunda da hali hazırdaki anlaşmalı boşanmalarda olduğu gibi ortak çocuğun eşlerden hangisi ile birlikte yaşayacağı, diğer eş ile hangi zamanlarda ne şekilde görüşeceğinin net olarak belirlenmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Bağcı, eşlerden birinin çocuk için bir nafaka ödeyecek ise, bazı masraflarını karşılamayı üstlenecek ise bunun da açıkça tespit edilmesinin gerektiğini söyledi. Bağcı, “Buna ilişkin bir karara varılmaması durumunda müşterek çocuğun tüm masraflarının eşlerce eşit şekilde karşılanacağı varsayılacaktır.” uyarısında bulundu.
 
Ortak velayet davaları artacak
“Son zamanlarda ortak velayet istemiyle açılan boşanma davaları artmakta olup bilhassa toplumun tanıdığı ünlü kişilerin de bu yolu seçmeye başlamasıyla ortak velayet uygulamasının da artacağını düşünmekteyiz.” diyen Bağcı açıklamasının devamında şunları belirtti: “Elbette boşanmak isteyen her çift için ortak velayetin uygun olacağı düşünülmemelidir. Velayetin ortak mı olacağı yoksa eşlerden birine mi bırakılacağı konusunda en önemli kriter çocuğun menfaati olduğu için gelecekte birbirleri ile medeni bir ilişki tesis etme ihtimali bulunmayan çiftlerin ortak velayet talep etmemelerinin daha uygun olacağı söylenebilir.”  
 
Ortak velayetin olumsuz yanları
Ortak velayetin olumsuz yanlarına da değinen Bağcı, “Ortak velayet yeni bir uygulama olduğu için faydalarının yanında bazı olumsuz yanlarının da gelecekte ortaya çıkabileceği göz ardı edilmemelidir. Ortak velayet alan anne babaların boşandıktan sonra aralarında çıkabilecek tartışmaların çocuğun geleceğine etki etme ihtimali bulunmaktadır. Örneğin ortak velayet sahibi eşlerden biri çocuğu yurtdışına götürmek isterken diğerinin buna izin vermemesi halinde çocuk yurtdışına çıkarılamayacak ve bu da eşler arasında gerginliğe yol açabilecektir.” dedi.
 
Ortak velayet sonlandırılabilir mi?
Ortak velayetin ileride ortaya çıkabilecek sorunlar nedeniyle sonlandırılıp sonlandırılamayacağı konusundaki sorulara da açıklık getiren Bağcı, “Ortak velayetin, daha sonradan eşlerden birinin mahkemeye başvurması ile kendisine verilmesini talep etmesi ve ortak velayetin, bu talebin hakimin de kabulü yoluyla sonlandırılması ve eşlerden birine velayetin verilmesi mümkündür. İleride açılabilecek velayet davalarının önüne geçilmesi ve şimdiden öngörülemeyen risklerin azaltılması adına eşlerin boşanma sırasında hazırlayacakları anlaşma metninin çocuk açısından mümkün olduğunca detaylı olmasında büyük yarar olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.