Eskiden beri insanların kılık kıyafetleriyle karşılanıp deneyim ve birikimleriyle uğurlandığı söylenir. Bu yüzden devlet her dönemde mensuplarına belli bir kisve çizmiş, o kisveden sapanları hırpalamıştır. 12 Eylül’de meslekten atılan birçok bilim adamının keçisakal bırakmaktan başka bir suçu yoktu.

Merhum Osman Yüksel Serdengeçti ve Hasan Mezarcı meclisteki kravat yasağını delmek için olmadık katakulliler yapmışlardır.

Biz de mesleğimizi icra ederken okul kuralları adına az çenteleşmedik öğrencilerle… Çünkü devlet, yasağına uymayanı okuma hakkını elinden almaya kadar götüren cezalara çarptırıyordu. Hükümetimizin bazen komünizm gelecek, bazen faşizm gelecek, bazen de şeriat gelecek diye nasıl korktuğuna bizzat şahit olduk. 28 Şubat döneminde hem imam hatiplerde hem de yüksek okullarda kurulan ikna odaları hâlâ hatırdadır.

28 Şubat döneminde binlerce kız öğrenci başörtüsünü açmadığı için eğitim sisteminin dışına itildi. Onlar da hükümetin kol bacak kopardığını göre göre buna çanak tuttular.

Kendi adıma zekayı ve yeteneği insanın dışında değil, içinde görürüm. Tabii insanın içinde ne varsa dışına da onun sızdığına inanırım. Ama saçtan, sakaldan, sarıktan, şalvardan korkan bir adam da değilim. Nasıl herkes insanların cinsel tercihlerine saygı duymak zorundaysa kılık kıyafetine de saygı duymalı. Leş gibi kokmadıktan sonra istediği gibi giyinebilir. Tabii giyim kuşam, ortama uygun olmalı.

Şimdi öğrenciler görüyoruz… Uzun saçlı, boyalı saçlı, kısa pantolonlu, tişörtlü… Biz eskiden de insanların giyim kuşamına bakmazdık. Temiz olsun da varsın yamalı olsundu. Ama devlet kendi vatandaşına kılık kıyafetinden dolayı hain muamelesi yapmıştı.

İnsanoğlu değişken. Zaman değişken. Dün hıyanet olan bugün kahramanlık, bugün kahramanlık olan yarın hıyanet olabiliyor. İnsanoğlu bugün sofu, yarın laik. Bugün laik yarın sofu da olabilir.

Son zamanların modası kirli sakal. TV dizilerindeki erkek kahramanların yüzde 90’ı kirli sakal. Müzik programlarında erkek çalgıcıların yüzde 99’u sakallı.

İnsanımız uçlarda gezinmekten ne zaman vaz geçecek, aklın yolunu ne zaman tutacak merak ediyoruz.

SOMSÖZ: GÖRÜNTÜ, AKLIN GÖZGÜSÜDÜR.