Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararını hiçbir şekilde Türkiye’nin ‘kadınların korunmasından ve şiddetle mücadeleden taviz verdiği’ anlamında yorumlayamayız” dedi.ANKARA (İGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı kapsamında 2021 yılında gerçekleştirilen çalışmalar ve 2022 yılı yol haritasını paylaşmak üzere “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 2022 Yılı Yol Haritası” konulu basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık toplantıda yaptığı konuşmada,  konunun tarafı beş Bakanlığın bugün bir arada bulunmasının, kadına şiddete karşı verilen mücadelenin en önemli göstergesi olduğunu dile getirdi. Yanık, “Bu noktada, geçen zaman zarfındaki iş birliği çalışmalarımızın ilgili kurumlar tarafından hassasiyetle takip edildiğini görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Bu durum sadece kurumlarımızı şiddete karşı güçlendirmekle kalmayarak en önemli meselemiz olan zihniyet değişiminde de olumlu rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Araştırmaların dünyada her 3 kadından birinin şiddet türlerinden herhangi birini yaşadığını gösterdiğini aktaran Bakan Yanık, en temel çözümün kişilerin hayatlarında şiddeti bir araç olarak görmesini engellemekten geçtiğini belirtti. Bakan Yanık, "Kadına yönelik şiddeti, kadının toplumsal statü ve rolünden izole bir problem olarak ele alamayacağımız gibi hukuki, ekonomik, siyasal, kültürel boyutlara sahip yapısal problemlerden de ayrıştıramayız. Bu sebeple, Anayasamız, Türk Ceza Kanunumuz ve Türk Medeni Kanunu gibi temel mevzuatımızla beraber  6284 sayılı Kanun ve ikincil düzenlemeleriyle kadına yönelik şiddetle mücadelenin hukuksal altyapısı oluşturulmuş ve güçlendirilmiştir. Türkiye olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi çerçeve sözleşmelere sıkıştırılamayacak kadar geniş kapsamlı bir irade beyanıyla yıllardır sürdürüyoruz. ‘Şiddetle sıfır tolerans’ ilkesiyle 2007 yılından bu yana sorunun çözümü için politika geliştiriyor, dönemin ihtiyacına göre yeni çözüm yolları ve önerileriyle de mevcut politikalarımızı geliştiriyoruz" diye konuştu.

https://twitter.com/TC_icisleri/status/1480480585663528961