Bozcaada, bugüne kadar doğal yapısını koruyabilmiş ender turizm merkezlerinden biri. Adanın en güzel plajlarından biri Habbele Koyu'nda yer alıyor. Koyun hemen yanı başında bir otel bulunuyor; Bertiz Otel. Bu otelin önünde yapılan bir inşaat çalışması adada büyük bir tartışma yarattı.

Otel işletmesi tarafından deniz kenarına 10 metre genişliğinde iki metre yüksekliğinde "gabion" adı verilen bir duvar inşa edildi; gerekçe ise otel binalarının zeminden dolayı denize doğru kayması.

İş makineleriyle yapılan çalışmalara tepki gösteren Bozcaada Forumu çarşamba günü bir açıklama yaptı. Vatandaşların oluşturduğu forum, çalışmanın adada emsal oluşturduğunu, buraya "özel beach club" gibi tesislerin yapılmasının önünü açtığını, adanın doğal yapısını bozan bu inşaatın doğa tahribatına yol açtığını belirtti.

İnşaatın izin ve denetim süreçleri büyük oranda Bozcaada Belediyesi'nin sorumluluğunda. DW Türkçe'ye konuşan Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, otelin izinleri olduğunu açıklıyor: "Otelde bir kayma sorunu oluyor. Yukarıdan gelen yeraltı sularının, su kaynaklarının ya da arazinin eğiminden başlayan sorunlarla arazi kaymaya başlıyor. Oteli önce kazıklama yöntemiyle tutmaya çalışıyorlar. Oteli kazıklama yöntemiyle kurtardı. Ancak zemin kaymaya devam etti."

Yılmaz, kaymayı engellemek için raporlar hazırlandığını belirterek, "Çanakkale ve Pamukkale Üniversiteleri tarafından projeler hazırlanıyor. Üniversiteden biz de rica ettik, bize de anlatmalarını söyledik. Endişelerimizi dile getirdik" dedi.

Bozcaada Belediye Başkanı Yılmaz, üç temel kaygıları olduğunu anlattı: "Gerçekten projeye ihtiyaç var mı? Bu projeler kaymayı engelleyecek mi? Buranın kullanımı kime ait olacak? Arazinin tamamı otel işletmesine ait. Ancak inşaat yapılırken yol kısmı devlete terk edilmiş. Yani kamu malı. Duvarın yapıldığı yer de kamu arazisi olarak geçiyor. Tartışmanın çıkış noktası da bu. Bozcaada Belediyesi, projelerin yapımına izin verirken önemli bir şart koşuyor: "Burası tamamlandıktan sonra kullanımı tamamen Bozcaada halkına ait olacak."

Yılmaz, "Oraya otel tek bir şezlong koysun, görevi bırakırım" diyecek kadar da iddialı. Yılmaz, "Eğer izin vermesek yarın bir gün orada yeni bir heyelan olsa ve insanların başına bir şey gelse bunun sorumlusu kim olacak, bu nedenle izin vermek zorundaydık" dedi.fotoğraf: Berna Küpeli