İzmir Kemalpaşa’nın dünyaca ünlü kirazının hasadı başladı. Kuzey yarımkürenin ilk kirazını hasat eden Kemalpaşa’da bu sene geçtiğimiz yıla göre -15 civarında verim artışı tahmin ediliyor.İZMİR İGFA- Üretici Mehmet Ali Akdemir’in kiraz bahçesinde gerçekleştirilen İlk hasat etkinliğinde AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, ilçe idari amirleri ve üreticiler bir araya geldi.

Buluşmada konuşan Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray: “Ürünümüz kalıntısız, kaliteli ve herkes tarafından tanınan bir ürün. Hava koşulları iyi gider ve ürünümüz iyi bir fiyat bulursa emeğimizin karşılığını almış olacağız.” dedi

"İZMİR'DE HER SENE 90 BİN KİRAZ ÜRETİLİYOR"

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise İzmir’in kiraz üretimi açısından Türkiye de önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi ve “Yıllık yaklaşık 90 bin ton üretimle ülkemizde üretilen kirazın 14’ünü üretiyoruz. Kemalpaşa ilçemiz ise İzmir üretiminde %65’lik bir paya sahip. Günden güne ürün miktarı da artıyor.” Dedi. Sezonun bereketli olacağını tahmin ettiğini belirten Özen, “Bu sene kışın geç sona ermesi hasadı geciktirse de geçen yıla göre ürün miktarı -15 artmış durumda.” Diye konuştu. Özen, İzmir tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak üreticilerin sezon boyunca yanında olduklarını ve teknik yönden sürekli desteklediklerini ifade etti.

Kemalpaşa Kaymakam Musa Sarı: “Kemalpaşalı üreticilerimizle gurur duyuyoruz. Kirazımız eşsiz lezzetiyle ülke sınırları dışına taşan bir üne sahip. 2 milyon 200 binin üzerinde kiraz ağacımız var. Tarımda söz sahibi bir ilçeyiz.” Dedi. Sarı, tüm kamu teşkilatının üreticinin yanında olduğunu söyledi.

"KEMALPAŞA KİRAZIN BAŞKENTİDİR"

Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise üreticilere ve basın mensuplarına hitaben yaptığı konuşmada, “Kirazın başkentindeyiz. Kemalpaşa İzmir’de, Türkiye’de ve Kuzey Yarımkürede kirazın ilk hasat edildiği yer. İyi kalitede kiraz üretmek tesadüfen olmuyor. Üreticimizin ve tarım teşkilatının ciddi çabası, emeği ve bilgi birikimiyle bu noktalara geliniyor. Meyve sebze üretimi hem zor hem de riskler içeren bir üretim şekli. Üreticilerimiz tüm risklere ve zorluklara rağmen üretimden vazgeçmiyor.

Bu sene bol ürünlü bir sene. Fiyatlar beklediğimiz gibi oluşursa üreticilerimiz emeğinin karşılığını almış olacak ve yüzleri gülecek.” Dedi. Kırkpınar, tarımsal faaliyetlerin ve üreticilerin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı ve devletin de üreticilere verdiği destekleri her sene artıracağını ifade etti.

Konuşmaların ardından üreticilerle birlikte hasada katılan protokol, bir yandan hasada eşlik etti, bir yandan da üreticilerle sohbet ederek taleplerini dinledi.