BURSA (İGFA) - BAOB’a bağlı akademik meslek odalarının başkan ve temsilcilerinin destek verdiği basın açıklaması metnini okuyan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı ve aynı zamanda BAOB Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, şunları söyledi: “ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 2021 günü yapmış olduğu tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun açıklamada 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili “soykırım” sözünü kullanması tüm ulusumuzu üzdüğü gibi bizleri de derinden yaralamıştır. ABD Başkanı, Ermeniler ve tüm dünya kamuoyu bilmelidir ki, bu söz hem tarih, hem de uluslararası hukuk çerçevesinde bir anlam ifade etmemektedir. Onlarca yıl süren tartışmalar sonunda bu sözün 24 Nisan 2021’de sarfedilmiş olmasının altında yatan gerçek nedenin Başkan’ın kendi açıklamasında da belirttiği “seçmenlerime verdiğim sözü tutmak zorundayım” ifadesinden de açıkça anlaşılacağı üzere siyasidir. Hiçbir şekilde ülkemizi itham etmeye hak ve yetkisi olmayan ABD Başkanı Joe Biden’in Türkiye’yi  “soykırım”la itham etmesi, sorumsuzluk olduğu kadar, hukuki karşılıktan da yoksundur. Zira uluslararası hukuk, 1948 yılında imzalanan “Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme” ile gerekli tanımlamayı yapmıştır. Buna göre, soykırım suçunun işlenip işlenmediğine ancak bu alanda yetkili ulusal ya da uluslararası mahkemeler karar verebilmektedir.”

 “KABUL ETMİYOR VE KINIYORUZ”

“Pandemi nedeniyle milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği bugünlerde insanlığın ortak sorunlarından uzaklaşarak toplumları barış ve uzlaşı kültüründen koparmaya dönük bu tür çabaların dün olduğu gibi bugün de karşısındayız ve karşısında durmaya devam edeceğiz.    Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Genelkurmay Başkanlığı arşivleri de dahil olmak üzere tüm arşivlerini 2015 yılı itibariyle tüm tarihçilerin incelemesine açmıştır. Ermenistan Devleti'nin de sorunun çözüme kavuşturulması konusunda bir beklentisi var ise arşivlerini derhal incelemeye açmalıdır. Bu aşamada; uluslararası hukukun bütün kazanımları hiçe sayılarak siyasi saiklerle yapılan soykırım söylemlerini kabul etmiyor ve kınıyoruz. Bizler aşağıda imzası bulunan BAOB’a bağlı akademik odalar olarak, tarihi olayların her türlü çarpıtmadan uzak, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde açık ve şeffaf olarak, uzmanları tarafından tartışılmasını, ortak acıların hiçbir devlet ya da şahıs tarafından gündelik politika malzemesi yapılarak istismar edilmemesini savunmaktayız.”

AÇIKLAMAYA DESTEK VEREN AKADEMİK MESLEK ODALARI

Bursa Barosu, Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Noter Odası, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimleri Odası, TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB İç Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi,TMMOB Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi